Μεγάλη πιθανότητα για έναν πυρηνικό πόλεμο βλέπει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ετήσιας απολογιστικής συνέντευξης τύπου για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από την Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty
«Αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη τότε η Ρωσία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αντίμετρα».
«Αν συμβεί αυτό, τότε ο Θεός να μας συγχωρέσει. Μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο όλο του πολιτισμού και ενδεχομένως, όλου του πλανήτη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα»
Δεν συνηθίζει ο Β.Πούτιν να προχωράει σε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν την εικόνα μιας κρίσης που μπορεί να καταλήξει σε μια ολική καταστροφή.
Πρόκειται για προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να «επιβραδύνουν» την επιθετική τους πολιτική απέναντι στην Ρωσία.
Είπε πάντως ότι το ανθρώπινο είδος έχει αρκετή «κοινή λογική» και αρκετό «αίσθημα αυτο-προσσίας» προκειμένου να μην οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.
Αναφέρθηκε στους δυτικούς αναλυτές που μιλούν για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης προειδοποιώντας ότι μια προσπάθεια να μειωθεί το όριο χρήσης τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πυρηνικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η χρήση βαλλιστικών πυραύλων με συμβατικές κεφαλές από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να παρεξηγηθεί ως εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου και να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή.
Ο πρόεδρος Πούτιν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την ανάπτυξη των αμερικανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στην Ιαπωνία, ενώ πρόσθεσε ότι τα θέματα ασφαλείας είναι πολύ σημαντικά για τη συνθήκη ειρήνης με το Τόκιο.
«Η Ρωσία δεν έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με την "αμυντική" φύση των αμερικανικών αμυντικών συστημάτων στην Ιαπωνία, καθώς αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τα επιθετικά όπλα» αναφέρει το sputniknews.gr το οποίο και αναμεταδίδει ζωντανά την ετήσια συνέντευξη
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF) μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών και μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής» είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος σε σύσκεψη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προ δύο ημερών.
Ο Πούτιν τότε ξεκαθάρισε πως για την χώρα του δεν συνιστά δυσκολία να δημιουργήσει σε περίπτωση που αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, τα αντίστοιχα χερσαία οπλικά συστήματα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την συμφωνία IFN.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραβιάζουν την συμφωνία INF, την οποία είχαν υπογράψει Μόσχα και Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια του ‘Ψυχρού πολέμου”, δηλώνοντας ότι θα αποχωρήσουν αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί, προφανώς γιατί συνειδητοποίησαν πως τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι όντως πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Επιχειρούν με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν την Ρωσία να συνεχίσει να σχεδιάζει και να παράγει νέα οπλικά συστήματα που θα ανατρέψουν την ισορροπία που ακόμα διατηρεί την παγκόσμια ηγεμονία για τις ΗΠΑ
Στην εκτενή ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τα στρατιωτικά επιτεύγματα της Ρωσίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, ισχυριζόμενος ότι τα επιτεύγματα αυτά θα εξαναγκάσουν όσους υιοθετούν επιθετική πολιτική να το ξανασκεφτούν.
«Τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα τα οποία εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας για δεκαετίες θα αναγκάσουν όσους έχουν συνηθίσει σε μια μιλιταριστική και επιθετική ρητορική να το σκεφτούν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος
Αναφερόμενος και σε άλλα ζητήματα ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία αλλά και για το θέμα της υποτιθέμενης δηλητηρίασης Σεργκέι Σκριπάλ από Ρώσους πράκτορες τον Μάρτιο στη νότια Αγγλία
«Ο Σκριπάλ, δόξα τον Θεό, είναι ζωντανός. Αλλά υπάρχει μία σειρά κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Πρόκειται για μία πολιτικοποίηση της ρωσοφοβικής προσέγγισης» υπογράμμισε. Και συνέχισε: «Αυτή η πολιτικοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της "σκηνοθεσίας" νέων επιθέσεων στη Ρωσία. Αν δεν υπήρχαν οι Σκριπάλ, θα έπρεπε να εφεύρουν κάποιους άλλους».
«Μοναδικός τους στόχους είναι να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, την οποία θεωρούν ως πιθανό αντίπαλο»
«Υπάρχει μόνο ένας στόχος που μπορώ να δω πίσω από τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να εμποδίσουν τη Ρωσία να αναπτυχθεί. Μας βλέπουν ως αντίπαλο» τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν, αποδίδοντας τις αντι-ρωσικές κυρώσεις στη δυναμική της ρωσικής ανάπτυξης.
«Η οικονομία έχει προσαρμοστεί στο καθεστώς των νέων κυρώσεων» έσπευσε να διαβεβαιώσει, ενώ επανέλαβε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας συνδέονται με τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και της ρωσικής ανταγωνιστικότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Μόσχα, και μεταδίδεται τηλεοπτικά από τρία τηλεοπτικά κανάλια — Rossiya 1, Rossiya 24 και Pervy Kanal — αλλά και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς — Mayak, Vesti FM and Radio Rossiyi.
Προβλέπεται μάλιστα, απευθείας μετάφραση στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, προκειμένου να υπάρχει διευκόλυνση των ξένων ανταποκριτών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η συνέντευξη Τύπου αφορά μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από την οικονομία έως τις διεθνείς εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός αριθμός των δημοσιογράφων είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, καθώς υπερβαίνει τους 1.700, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ρωσίας.
Αισθητή είναι και η παρουσία των ξένων δημοσιογράφων, από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία, η Ιαπωνία κ.α.