Τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη θα πρέπει ν’ αξιολογηθούν στη βάση του τι στόχευσε και τι τελικώς αποκόμισε η κάθε πλευρά. Η επιδίωξη του γ.γ. του ΟΗΕ, για επιτάχυνση της διαδικασίας με καταληκτικό ορίζοντα, έχει τροχοδρομηθεί, αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη συνάντηση, τον προσεχή Ιανουάριο στη Γενεύη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που αρχικά διακήρυττε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνάντηση, τελικώς προσήλθε στη Νέα Υόρκη με αμυντικό, μόνο, προσανατολισμό, για ν' αποφύγει τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Δυστυχώς, το χρονοδιάγραμμα τέθηκε, ενώ η επιδιαιτησία αφέθηκε ως υπονοούμενο, αφού κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα «επόμενα βήματα» του ΟΗΕ, που θα εξεταστούν στη Γενεύη, αναλόγως της προόδου των συνομιλιών.
Μεγάλη κερδισμένη της τριμερούς συνάντησης εξήλθε η Τουρκία. Πέτυχε να συμπεριλάβει στη δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να είναι «ατέρμονες». Η Τουρκία επιδιώκει τον καθορισμό καταληκτικής προθεσμίας, στην οποία, αν τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία, ν’ ανοίξει το παράθυρο και για άλλες επιλογές. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία η παρέμβαση του πρώην ηγέτη της βρετανικής διπλωματίας, κ. Τζακ Στρο, περί εξέτασης του ενδεχομένου διχοτόμησης της Κύπρου.