Το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε νέα συνέντευξή του με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου (το περασμένο Σάββατο) στην τουρκική εφημερίδα «Ηaberturk». Ο κ. Βαρθολομαίος χρησιμοποιεί και πάλι σκληρή γλώσσα για την πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό κράτος σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής αποκαλύπτοντας ότι στις συνομιλίες του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τού είπε ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει τέμενος, θέτοντας το ζήτημα επί τη βάσει της αμοιβαιότητος. «Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε. Θα αναγκαστούμε να διαμαρτυρηθούμε για την Τουρκία στο ΕΔΑΔ» δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφορικά με τη Χάλκη. Ωστόσο σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκφράζεται με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Ερντογάν σημειώνοντας: «Επιθυμεί να ανοίξει τους ορίζοντες της Τουρκίας και να κάνει καινούργια πράγματα».
Οι νέες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη ήλθαν μέσα στο τεταμένο κλίμα που προκάλεσε η προβολή μιας συνέντευξης του κ.κ. Βαρθολομαίου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS (η οποία ελήφθη την περασμένη άνοιξη), κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε περί «σταύρωσης» των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης καυτηριάζοντας τη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους έναντι αυτών.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «τα λόγια αυτά να ειπώθηκαν εκ παραδρομής» . Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε χθες ότι η Αγκυρα αναμένει διευκρινίσεις για τη δήλωση του Πατριάρχη.
Στη συνέντευξή του στη «Ηaberturk» ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέει χαρακτηριστικά ότι «το θέμα της Θεολογικής Σχολής το ανέφερα πολλές φορές τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς στον πρωθυπουργό (σ.σ.: Ερντογάν) στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα. Του έκανα λόγο για τα αιτήματά μας. Ο πρωθυπουργός μάς λέει:“Ναι, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχει τέμενος”. Και εγώ θα ήθελα να υπάρχουν στην Αθήνα ένα, δύο ή περισσότερα τεμένη. Το βλέπω πολύ λογικό» απαντά ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Και αναρωτιέται: «Ο υπεύθυνος όμως για αυτό δεν είμαι εγώ. Γιατί να πληρώνουμε εμείς τα εκεί λάθη ή τις ελλείψεις;».
O Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει και τα παράπονά του για τις υπεκφυγές της Αγκυρας σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, γύρω από την οποία η Αγκυρα καλλιέργησε επιμελώς από το καλοκαίρι ένα κλίμα αναμονής ότι επίκειται ένα θετικό βήμα. «Λέγεται ότι συζητείται. Ναι, αλλά κανείς δεν μας ρωτάει». Και διαψεύδει ότι δέχθηκε δύο προτάσεις για τη Χάλκη ή ότι το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την επαναλειτουργία της Σχολής υπό τον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας. «Στην περίπτωση που έρθει αύριο έγγραφο σε εμάς, εμείς θα υπαχθούμε αμέσως στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας» τονίζει.
Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο μετά και τις δηλώσεις του δευτέρου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο περί «σταύρωσης» των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε και υπογράμμισε τη διαρκή και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκόσμιου θεσμού που αυτός εκπροσωπεί.
Τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδουν κορυφαία προτεραιότητα στον πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.