Κάιρο- Έχει αποδέκτες τους Βεδουίνους, απογόνους, όπως λένε, των στρατιωτών που έστειλε στα βάθη των αιώνων ο Ιουστινιανός για να προστατεύσουν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, και φέρνει την ελπίδα ανάπτυξης καταμεσής της πιο άγριας αιγυπτιακής ερήμου, της χερσονήσου του Σινά, η οποία εκτείνεται στο ανάποδο «δέλτα» άγονης γης που ενώνει την Αφρική με την Ασία. Κτίστηκε από κόκκινο γρανίτη, το πέτρωμα της περιοχής, στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, όπου ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές, γι' αυτό και πήρε το όνομα του Προφήτη. Ο λόγος για το ελληνικό σχολείο, το τρίτο κατά σειρά νηπιαγωγείο στις ερήμους της Αιγύπτου, που έκτισε, με συγχρηματοδότηση κατά 75% από το υπουργείο Εξωτερικών, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση HEDA, μία ΜΚΟ που χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες μιας χούφτας ανθρώπων και αρκετών φίλων τους καταφέρνουν να αφήνουν μικρές ελληνικές οάσεις ανάπτυξης σε γωνιές όπου η ζωή έχει ακόμη πρωτόγονες διαστάσεις.
Τα εγκαίνια του σχολείου έγιναν με όλες τις τιμές τη μεγάλη ημέρα για τη Μονή, την εορτή, κατά το παλαιό ημερολόγιο, της αγίας προστάτιδός της Αικατερίνης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανού, και των φιλοξενούμενών του, λόγω της εορτής, αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου και μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου. Παρουσία, βεβαίως, και των τοπικών αρχών, του δημάρχου της μικρής βεδουίνικης κωμόπολης με το όνομα Αγία Αικατερίνη και τους 2.000 κατοίκους, Τάχα Μοχάμεντ Ελ Μπορόλσι -ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το ελληνικό κράτος- και φυσικά του εκπρόσωπου της ελληνικής πολιτείας, του επιτετραμμένου της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο Δημήτρη Ζεβελάκη, του προέδρου της HEDA Ηλία Νομπιλάκη, των μελών και φίλων της ελληνικής ΜΚΟ και κυρίως των παιδιών, μελλοντικών μαθητών, που μια μέρα πριν έπαιζαν ξυπόλητα στις αυλές των σπιτιών τους
«Η βοήθεια αυτή ελπίζουμε ότι θα δώσει μια μικρή ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας τους δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιγύπτου», είπε ο πρόεδρος της HEDA Ηλίας Νομπιλάκης, παραδίδοντας το σχολείο και εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα «αγκαλιάσει» τα μικρά παιδιά και θα διευκολύνει τις μητέρες τους που με μια πιο συστηματική προσπάθεια τελευταία παράγουν εντυπωσιακά βεδουίνικα κεντήματα. Η ιδέα και κατόπιν η ενθάρρυνση για το κτίσιμο του σχολείου ανήκει στον αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό και στην αγάπη του για τους Βεδουίνους της Μονής, που «ανασαίνουν» μαζί της, αλλά και την Παιδεία. Ο κ. Δαμιανός ευχήθηκε πλήρη επιτυχία στο νηπιαγωγείο που με το όνομά του δίνει και πνευματική διάσταση, όπως είπε, καθώς ο προφήτης Μωυσής είναι ο πνευματικός δάσκαλος και για τους χριστιανούς και για τους μουσουλμάνους.
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά -που από το 2002 αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ- είναι ένα μοναδικό δείγμα ειρηνικής συμβίωσης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών μέσα στην απεραντοσύνη της ερήμου. Δεσπόζει μεγαλόπρεπη στα 6.500 τ.μ. που περιβάλλουν από τον 6ο αιώνα τα φρουριακά τείχη του Ιουστινιανού κάτω από τα τρία καθαγιασμένα βουνά, της Αγίας Αικατερίνης, του Χωρήβ και της Αγίας Επιστήμης. Μέσα σε αυτό το χώρο που μοιάζει με μεσαιωνικό χωριό, όπου κτίσματα αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, ανάμεσα από σοκάκια, αψίδες, στέγες μυτερές ή θολωτές, κάτω από ένα ψηλό καμπαναριό που δίπλα του έχει έναν μιναρέ, ξεδιπλώνεται μια ιδιαίτερη αίσθηση αρμονίας και πνευματικότητας για τη μοναδική αυτή κόγχη του ορθόδοξου ελληνισμού. Μια κόγχη που καθιστούν πολυτιμότερη οι 2.000 σπάνιες βυζαντινές εικόνες που συγκροτούν τη σημαντικότερη πινακοθήκη του ορθόδοξου κόσμου, τα 4.500 σπάνια χειρόγραφα σε πολλές γλώσσες, μια σημαντική συλλογή παπύρων και παλιών εντύπων που συνθέτουν μια από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και επιστολών από εκκλησιαστικούς και κοσμικούς άρχοντες που την κατατάσσουν σε μία από τις σπάνιες πηγές ιστορικών στοιχείων. Η μεγάλη αξία της Μονής είναι αυτή που δίνει ζωή στην έρημο, αφού προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές αλλά και τουρίστες και μαζί ανάπτυξη για τους Βεδουίνους και έναν ορίζοντα μέλλοντος στα παιδιά. Μέλλον που θεμελιώνεται με σχολειά, όπως το ελληνικό.
greekinsight