Αντικείμενο έρευνας της εισαγγελίας της Ρώμης για παραβίαση ενός νέου νόμου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αποτελεί ο πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού, του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων, Έτορε Γκότι Τεντέσκι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι έχουν κατασχεθεί 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας.Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί ακόμη ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας του Βατικανού, όπως διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.
Οι δύο άνδρες θεωρούνται ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα του νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος του προσώπου που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της.
Η οικονομική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμυρίων ευρώ του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων - IOR, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.
Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί, το 1982, σε μεγάλο σκάνδαλο με τη χρεωκοπία της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.
Το Βατικανό, ωστόσο, εξέφρασε "αμηχανία" και "έκπληξή", ύστερα από την ανακοίνωση ότι διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία της Ρώμης κατά του προέδρου της τράπεζας του ΙOR για παραβίαση της νέας ιταλικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Ειδικότερα, το Βατικανό "εκφράζει αμηχανία και έκπληξη όσον αφορά στην πρωτοβουλία της εισαγγελίας της Ρώμης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα απαραίτητα στοιχεία έχουν ήδη διατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ιταλίας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία το Βατικανό εκφράζει επίσης "τη σαφή βούληση του, η οποία έχει εκδηλωθεί πολλές φορές από τις αρχές του Βατικανού, για απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές του IOR".