Δύο χρόνια από την εκδημία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κανείς δε θα φανταζόταν ότι το όνομα που σχεδόν μία δεκαετία βρισκόταν σε καθημερινή βάση σε χείλη πιστών, φίλων και εχθρών και μονοπωλούσε τα ΜΜΕ θα ξεχνιόταν τόσο γρήγορα.
Η νέα εκκλησιαστική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών δε δικαιολογεί, κατά τους εκκλησιαστικούς κύκλους, τη σιωπή των πνευματικών του παιδιών, των ανθρώπων που αποτέλεσαν το «περιβάλλον» Χριστόδουλου και σήμερα σκόρπισαν στους πέντε ανέμους.
Ενδεικτικό για τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύχτηκαν στο στενό πυρήνα των συνοδοιπόρων του θεωρούν ορισμένοι το γεγονός της απουσίας των βασικών μελών της «Χρυσοπηγής» (όπως οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και Σάμου Ευσέβιος) από το μνημόσυνο που τέλεσε την περασμένη Κυριακή ο πνευματικός τους πατέρας, μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος.
Η πάλαι ποτέ δυναμική «συνιστώσα» της «Χρυσοπηγής» στο χώρο της ελλαδικής Εκκλησίας δείχνει -αν όχι να αποσυντίθεται- να πελαγοδρομεί, μετά την απώλεια του ιδρυτικού της στελέχους, την εμπλοκή στα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Εκκλησία (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και την απομάκρυνση από τους χώρους της (εκκλησιαστικής) εξουσίας. Στην έδρα της «Χρυσοπηγής» (στο «στρατηγείο» της οργάνωσης) γίνονται κάποιες συναντήσεις με πρωτοβουλία του κ. Καλλίνικου.
Οργανωμένη, ωστόσο, παρουσία στα δρώμενα δεν υπάρχει, αν και γίνονται κάποιες προσεγγίσεις για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας. Ακόμη, όμως, και οι «ευεργετηθέντες» από το μακαριστό Χριστόδουλο (κυρίως όσοι εκλέχτηκαν μητροπολίτες επί των ημερών του) έδειξαν με τη στάση τους στην Ιεραρχία ότι δεν αποτελούν «πόλο» και ότι διασπώνται σε διαφορετικές ομάδες, όπως φάνηκε και στις εκλογές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια για την εκλογή νέων μητροπολιτών. Η συγκεκριμένη ομάδα στην Ιεραρχία ήταν εκείνη, μάλιστα, που λειτούργησε καταλυτικά -από ό,τι έδειξαν οι συσχετισμοί- για την εκλογή του κ. Ιερώνυμου.
Σκόρπισαν
Ο άλλοτε στενός πυρήνας του περιβάλλοντος διελύθη -πολύ γρήγορα- εις τα εξ ων συνετέθη. Ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία και πολλά αδιευκρίνιστα στοιχεία επίσπευσαν την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Δημήτρη Φουρλεμάδη. Πληροφορίες φέρουν το άλλοτε αγαπημένο παιδί του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να βρίσκεται σήμερα στο πλευρό του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου και να διατηρεί επαφές με την Εκκλησία της Ρουμανίας.
Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, επικεφαλής της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας, παραιτήθηκε πριν από την εκλογή Ιερώνυμου, δίνοντας το στίγμα της προσωπικής φιλίας που τον συνέδεε με το μακαριστό Χριστόδουλο. Ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο πλέον -κατά πολλούς- έμπιστός του, αποσύρθηκε στο Βόλο και τελεί λειτουργίες σε εκκλησίες της μητρόπολης Δημητριάδος. Μέχρι σήμερα -αν και του έχει ζητηθεί πολλές φορές- δεν έχει μιλήσει για εκείνον.
Στην ίδια μητρόπολη και ως ιερέας της στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σήμερα και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, εκπρόσωπος Τύπου του Χριστόδουλου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση αυτήν όταν τ' όνομά του ενεπλάκη στην αγορά υλικού το οποίο υποτίθεται ότι εμπεριείχε στοιχεία σε βάρος μητροπολιτών. Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, στενός συνεργάτης του μακαριστού και κληρονόμος του αρχείου του, π. Θωμάς Συνοδινός, βρίσκεται σήμερα ως ιερέας στη μητρόπολη Αθηνών.
Σ' ό,τι αφορά το αρχείο Χριστόδουλου, όπως μας είπε, «παραμένει σφραγισμένο» και δεν υπάρχει στα άμεσα σχέδια σκέψη για αξιοποίηση. Εκτός από τον π. Επιφάνιο, όλοι όσοι βρέθηκαν σε θέσεις που είχαν σχέση με τον Τύπο παρέμειναν και με το νέο καθεστώς.
Ο π. Τιμόθεος Ανθης και ο Γιώργος Βασιλείου παρέμειναν στο γραφείο της Ιεράς Συνόδου και ο Χάρης Κονιδάρης στο Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Μοναδική εξαίρεση στη σιωπή που υπάρχει γύρω από το όνομα Χριστόδουλος αποτελεί, ίσως, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση «Τομές Αυτογνωσίας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εμπεριέχει ομιλίες του προς τους νέους και ειδικότερα προς τους φοιτητές.