Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Πολιτικό 'εθνικό έγκλημα'! Έδωσαν περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό(!) 1,8 δισ απ'οτι στην έρευνα και ανάπτυξη

20.000 επιστήμονες έφυγαν από την Ελλάδα μέσα σε μία πενταετία
Στους αριθμούς που προκαλούν σοκ, για το λεγόμενο brain drain, αναφέρθηκε ο Κώστας Φωτάκης,
 κάνοντας λόγο για φυγή 20.000 επιστημόνων από την Ελλάδα.
«Την πενταετία 2009 - 2014 μετανάστευσαν από τη χώρα μας 20.000 επιστήμονες. Σχεδόν δεκαπλασιάστηκε αυτό το ποσοστό, σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα 2000 με 2005, όπου μετανάστευσαν από τη χώρα, περίπου 2.500 νέοι επιστήμονες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, μιλώντας στα εγκαίνια της 4ης έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας «Patras IQ».
Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι «αυξήθηκαν πολύ σημαντικά» οι δαπάνες για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας «αν συγκρίνουμε τα έτη 2014 και 2015». «Το 2015, που ήταν ένα δύσκολο έτος για την οικονομία, οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν από 1,4 δισ. το 2014 σε 1,6 δισ. το 2015, δηλαδή κατά 200 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.
 
 
Το προσφυγικό έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,8 δισ. στην Ελλάδα

Τι αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Γ Γενικής Διεύθυνσης - Πρόκειται για άμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημιές από διαφυγόντα κέρδη - Εκτίμηση Στουρνάρα ότι για το 2016 το κόστος του προσφυγικού για την ελληνική οικονομία θα φθάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ
Ενώ η κατάσταση στην Ειδομένη και στον Πειραιά παραμένει εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση «τρέχει» για να δημιουργήσει 30.000 επιπλέον θέσεις φιλοξενίας.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών το κόστος της προσφυγικής κρίσης υπολογίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί ακόμη και τώρα να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα χάνει το ηθικό πλεονέκτημα της αλληλεγγύης και των ανοικτών συνόρων, καθώς δέχθηκε την μετατροπή της χώρας σε χώρο διαλογής προσφύγων και την δημιουργία κέντρων κράτησης
μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας για την υλοποίηση της Συμφωνίας με την ΕΕ και το σταμάτημα της ροής προς τα νησιά, ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να παρέμβει στην Άγκυρα και πιέζει τον γενικό γραμματέας του ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση στο Αιγαίο.

Ένταση στον καταυλισμό της Ειδομένης 

Μία φήμη ότι επίκειται το άνοιγμα των συνόρων ήταν αρκετή για να βάλει ξανά «φωτιά» στον καταυλισμό της Ειδομένης χωρίζοντάς τους πρόσφυγες σε δύο ομάδες που στέκονται αντιμέτωπες.

Η μία ομάδα διαδήλωνε επάνω στις γραμμές του τρένου, αποφασισμένη να περάσει τα σύνορα. Απέναντί τους, μία άλλη ομάδα που είχε πεισθεί πλέον ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, προσπαθούσε να τους μεταπείσει. Στους πρόσφυγες που διαδήλωναν, προσπαθούσαν να φθάσουν αλληλέγγυοι τους οποίους σταμάτησε η αστυνομία στην γέφυρα του Αξιού. Μεταξύ των προσφύγων βρέθηκαν και ακτιβιστές που έφθασαν από την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, οι οποίοι πάντως διαβεβαίωναν χθες ότι δεν ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες, απλώς προσφέρουν βοήθεια.

Μία μαζική προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα βέβαια θα αποκρουστεί από τις αρχές των Σκοπίων και μόνο επιπλέον προβλήματα θα φέρει στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρόσφυγες επενδυτές βλέπει ο Μάρδας
Μειδιάματα προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ότι θα φέρει τροπολογία ώστε να δίνονται κίνητρα παραμονής στην Ελλάδα σε πρόσφυγες που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην χώρα περισσότερα από 250.000 ευρώ.

Ο κ. Μάρδας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από την Τουρκία, την έχει ήδη εκθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου και περιμένει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.

«Δουλειά μας είναι να ψάχνουμε για επενδύσεις και ψάχνουμε παντού, σε όλο τον κόσμο, στην Μέση Ανατολή, στην Άπω Ανατολή, στις ΗΠΑ» είπε ο κ. Μάρδας σε συνέντευξή του στον Σκάι. «Η σκέψη είναι να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών» συνέχισε ο κ. Μάρδας τονίζοντας ότι «στο σύνολο αυτών υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού».

«Αυτό το σύνολο των ατόμων μπορεί να ενταχθεί σε μια ρύθμιση που έχουμε ή να γίνει μια καινούρια ρύθμιση - αναφέρομαι στην υφιστάμενη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα τότε έχει μία ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την αγορά κατοικίας και ως προς το δικαίωμα παραμονής στην χώρα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του.

Σύμφωνα με όσα είπε, αυτά τα κέρδη δεν θα εξαχθούν, θα παραμείνουν στη χώρα για τον χρόνο που θα υπάρχει η επένδυση.

«Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι αν κάποιος επιχειρηματίας Σύριος φέρει ένα τέτοιο ποσό ή ένα άλλο ποσό, ο επιχειρηματίας αυτός θα μπορεί πρώτα-πρώτα να μεταφερθεί σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι και συγχρόνως στο πλαίσιο μιας εξυπηρέτησης που θα υπάρχει αυτά τα χρήματα να τα επενδύσει στη χώρα με τη βοήθεια καποιων κινήτρων που θα εντάσσονται είτε στο επενδυτικο νόμο είτε σε κάποιον άλλο νόμο» εξήγησε ο κ. Μάρδας και διευκρίνισε ότι «η εισήγηση θα κατατεθεί στον υπουργό Εξωτερικών και στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στη δυσκολία να φυλαχθούν πλήρως τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το οργισμένο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο και μετέφερε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμβάλλει ενεργά στη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. 

«Ήρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και είδε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του ζητήματος»
, είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι όσοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας της συνθήκης Σένγκεν τώρα παίρνουν την απάντηση που πρέπει.
«Μέσα από πολιτικό διάλογο θα δώσουμε λύσεις, δεν είμαστε μόνοι μας όπως άλλα κράτη»
, συνέχισε ο κ. Μάρδας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οικονομική καταγραφή των μεταναστών.

Αναφορικά με το λεκτικό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα για τα Σκόπια, ο υπουργός το χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή, αλλά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του υπουργού Μεταναστευτικής καθώς όπως είπε «ένας άνθρωπος που δουλεύει 20 ώρες το 24ωρο μπορεί να κάνει κάποια λεκτικά λάθη. Δεν αλλάζει η πολιτική της χώρας σε ο,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων τόνισε.

http://www.protothema.gr/politics/article/565140/hanei-to-ithiko-pleonektima-i-kuvernisi-me-ti-dimiourgia-kedron-kratisis-/