Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Οι Τούρκοι βάζουν τον Ράμα να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, λένε οι Σέρβοι

Ως «ενορχηστρωμένη καμπάνια από πολιτικούς στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και στο (σερβικό) Πρέσεβο» χαρακτήρισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη σειρά δηλώσεων περί Μεγάλης Αλβανίας, αποδίδοντάς την σε συντονισμό από άλλη χώρα ή ακόμη και άλλη ήπειρο.
  
Σε ομιλία του την Τετάρτη στη πόλη Λέσκοβατς στη νότια Σερβία, ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουν καταγραφεί στοιχεία δραστηριότητας ξένης υπηρεσίας, με τοπικούς πράκτορες στην Αλβανία και στα Τίρανα».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της Μεγάλης Αλβανίας τίθεται συχνά, ώστε να το θεωρήσουν όλοι σαν κάτι το συνηθισμένο και να μην προκαλεί πλέον αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Novosti, που επικαλείται πηγές από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, οι απειλές για δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας –στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Βούτσιτς– «μαγειρεύτηκαν στη πολιτική κουζίνα της Άγκυρας» από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποκαλύπτουν τις κρυφές φιλοδοξίες της Τουρκίας να αποκτήσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Τούρκοι πράκτορες προωθούν την ιδέα των Θάτσι και Ράμα» αναφέρει ότι το κέντρο συντονισμού των κινήσεων αυτών βρίσκεται στη Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, σε μια προσπάθεια να μείνει μακριά από το ραντάρ των Σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Το σύστημα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών λειτουργεί μέσα από δύο διαύλους επιρροής: ο πρώτος είναι η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού στη Σερβία (Turkish Cooperation and Coordination Agency in Serbia – TIKA) που δραστηριοποιείται στη περιοχή Ράσκα (στα νοτιοδυτικά της Σερβίας και στο Πρέσεβο) και ο δεύτερος είναι οι πολύ συχνές συναντήσεις μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων ασφαλείας και Αλβανών ηγετών στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς, καθώς και εντός του Κοσσυφοπεδίου.
Η εφημερίδα Informer υποστηρίζει ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ετοιμάζονται -με αγορές όπλων- για πόλεμο στη Σερβία και στα Σκόπια, με στόχο το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Κουμάνοβο και τα Σκόπια.