Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ο Ερντογάν χτυπά Συρία και ταυτόχρονα προκαλεί στο Αιγαίο

Δυναμική απάντηση του τουρκικού Στρατού με βολές κατά συριακών θέσεων
Πυρά όλμου που φέρεται ότι εβλήθησαν από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έπληξαν στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Στρατός, που ανέφερε ότι ανταπέδωσε τα πυρά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι άλλη μία επίθεση με όλμους από την άλλη πλευρά των συνόρων πραγματοποιήθηκε σε ένα άλλο στρατιωτικό φυλάκιο, επίσης στη Χατάι, από μέλη της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας νωρίτερα σήμερα.

Δεν υπήρξαν απώλειες σε καμία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στρατού. Χθες τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν Κούρδους μαχητές στην περιοχή Σίντζαρ του Ιράκ και στη βορειοανατολική Συρία, σκοτώνοντας περίπου 70 μαχητές στο εσωτερικό των δύο γειτονικών κρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Στρατού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και σήμερα, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ μαχητών.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία προτού εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού που μάχεται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, είχαν εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

«Δύο ημέρες πριν από αυτή την επιχείρηση, και όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες μας, μοιραστήκαμε πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε τουρκικά ΜΜΕ από το Ουζμπεκιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε γνωστοποιήσει στους Αμερικανούς φίλους μας και στους συμμάχους μας, διαμέσου στρατιωτικών και διπλωματικών διαύλων, ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουμε μια επιχείρηση σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

Τα αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο τις YPG στη Συρία και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους συμμάχους του. Ωστόσο τουλάχιστον έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Κούρδων του Ιράκ –που είναι αντίπαλοι του PKK– σκοτώθηκαν, μάλλον κατά λάθος. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, βαθιά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, χωρίς τον κατάλληλο συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με τον συνασπισμό που έχει συσταθεί για να εξολοθρεύσει το Ισλαμικό Κράτος», δήλωνε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ. «Ενημερώσαμε απευθείας την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τις ανησυχίες μας», είπε.


(Πηγή ΑΠΕ)