Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Emine Erdoğan: Η γυναίκα πίσω από τον Σουλτάνο είναι Χριστιανή;

Αν έχεις την εντύπωση ότι η Emine Erdoğan είναι μια άβουλη, υποταγμένη σύζυγος, στις υπηρεσίες του σουλτάνου Recep Tayyip Erdoğan, καιρός να αναθεωρήσεις.
Είναι η απόδειξη πως πίσω από ένα σκληροπυρηνικό άντρα, κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα, που κινεί αριστοτεχνικά τα νήματα.|της Κωνσταντίνας Γεωργίου| Ακόμα κι όταν πρέπει να τρέξει να ψωνίσει τις πανάκριβες, custom made, μαντίλες της. Και το εκπληκτικό που κυκλοφορεί τελευταία: Η Εμινέ είναι κρυπτοχριστιανή!!!
Τη μέρα που ο καλός της επικράτησε στις εκλογές του 2014, οι κάμερες ζούμαραν στα σεμνά σταυρωμένα χέρια της… τα οποία όμως ήταν φορτωμένα με πολύτιμα πετράδια. Η Emine Erdoğan, άλλωστε, δεν είναι αυτό που φαίνεται. Δηλαδή; Μια μονόχνωτη μουσουλμάνα – που περιορίζεται στις κουζίνες των τριών παλατιών της – και μια απροκάλυπτη νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των παραδόσεων.
Erntogan Emine Xristiani 240217a
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και το πραξικόπημα παρωδία, τα διεθνή ΜΜΕ έφτιαξαν το πορτρέτο μιας σπάταλης, επιπόλαιης και ρηχής γυναίκας, που έχει ως μόνη έγνοια τις μαντίλες από φίνα υφάσματα και τις κομψές γόβες. Είναι όμως όντως έτσι; Η Emine Erdoğan ξέρει πολύ καλά ποια είναι η θέση της. Μερικά βήματα πίσω από τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτό ισχύει, όμως, όταν βρίσκονται στο μικροσκόπιο των πολιτών της χώρας, των πολιτικών του αντιπάλων και των ισχυρών αρχηγών του κόσμου. Γιατί όταν κλείνει η βαριά πόρτα του σπιτιού τους, η Emine μετατρέπεται στο μυστικό όπλο του Tayyip. Του δίνει συμβουλές και φιλοτεχνεί επιμελώς το δημόσιο προφίλ του. Εκείνη ξέρει πώς να ισορροπεί με δυναμισμό και χάρη σε επιχειρηματικές σχέσεις και κρίσιμα δείπνα και συνάμα να κρατά τα ηνία του νοικοκυριού, των ακινήτων και της «τερατώδους» περιουσίας τους. Είναι δε τόσο ικανή, που είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειάς της, δηλαδή του άντρα της, των δυο γιων της –του Ahmet Burak και του Necmettin Bilal- και των δυο κόρων της –της Sümeyye και της Esra. Και μπορεί να τιμά το όνομά της, που σημαίνει έμπιστη, αλλά η Emine δεν είναι το φερέφωνο ενός σύγχρονου σουλτάνου. Είμαι μια δυναμική και συνάμα συναισθηματική γυναίκα, με πνευματώδες χιούμορ, που χαρακτηρίζεται για τη διπλωματία της και τις έξυπνες απαντήσεις που δίνει. Καθόλου τυχαία που ο Recep Tayyip Erdoğan, σπάνια, την αποχωρίζεται στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Erntogan Emine Xristiani 240217
• ΒΟΜΒΑ! Η γυναίκα του Ερντογάν είναι Χριστιανή Ορθόδοξη;
Σάλος είχε ξεσπάσει παλαιότερα όταν η σύζυγος του Τούρκου προέδρου είχε επισκεφτεί ελληνορθόδοξη εκκλησία και μάλιστα, όχι μόνο άναψε κερί, αλλά παρακολούθησε και τη θεία λειτουργία.
Τότε, υπήρχε η κατηγορία ότι πρόκειται για κρυπτοχριστιανή και φανταζόμαστε τι σκάνδαλο είχε προκύψει,, η σύζυγος του Ερντογάν να έχει άλλη θρησκεία.
Το γεγονός “θάφτηκε” γρήγορα αλλά τα αποτελέσματα του φάνηκαν, αφού πολλοί μουσουλμάνοι καταφεύγουν σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες για να προσευχηθούν και να βρουν σωτηρία σε κάποιο πρόβλημα τους.
turkey-prayersΣύμφωνα με έρευνα που έκανε που πραγματοποιήθηκε, χιλιάδες Τούρκοι πηγαίνουν σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης και ζητούν από τον Θεό να τους γιατρέψει ή να τους σώσει από τα βάσανα τους.
Xristianoi Mousoulmanoi Tourkia 240217
Xristianoi Mousoulmanoi Tourkia 240217b
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από διάφορες εκκλησίες της περιοχής, όπου Τούρκοι στήνουν ουρά για να προσκυνήσουν και να κάνουν κάποιο τάμα.
Η 61χρονη Emine δεν κάνει τυχαίες δηλώσεις, όπως ούτε τυχαίες είναι οι εμφανίσεις της σε εκδηλώσεις μειονοτήτων και γυναικείες οργανώσεις. Όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει η γαλλοτουρκικής καταγωγής κοινωνιολόγος Nilufer Gole, η κυρία Erdoğan παραμένει ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της, αλλά δεν είναι αόρατη. Είναι εκεί. Με τη μη λεκτική δυναμική της, μοιάζει να υπογραμμίζει τη συνεισφορά της σε ό,τι κατορθώνει ο σύζυγός της.
Ο Recep Tayyip Erdoğan δεν ξεχνά ότι της χρωστά πολλά, γι’ αυτό και φροντίζει –εννοείται, χωρίς να είναι διακριτικός- να μην γράφεται τίποτα για εκείνην στον τουρκικό Τύπο. Και αν κανένας τολμήσει να γράψει έστω και μια λέξη, τη σβήνει μετά από μερικά λεπτά. Όπως τότε, που δημοσιεύτηκε το καταναλωτικό της «όργιο» στο Βέλγιο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσε με τις λιμουζίνες της συνοδείας της. Ωστόσο, δεν τα καταφέρνει πάντα. Πρόσφατα, οι δηλώσεις της αγαπημένης του πως τα χαρέμια είναι σχολεία, που προετοιμάζουν τις γυναίκες για τη ζωή, προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από ακαδημαϊκούς κύκλους.
Xristianoi Mousoulmanoi Tourkia 240217a
Και παρόλο που η Emine Erdoğan είναι φανατική υποστηρίκτρια της μαντίλας –στο παρελθόν είχαν παίξει μέχρι και ξύλο στο τουρκικό Κοινοβούλιο όταν μαθεύτηκε πως της απαγορεύτηκε η είσοδος σ’ ένα στρατιωτικό νοσοκομείο λόγω του χιτζάμπ – και υπερασπίζεται με πάθος κάθε ισλαμική αξία, δεν μεγάλωσε έτσι. Γεννημένη το 1955, σε μια πενταμελή οικογένεια, αραβικής μειονότητας, αγαπούσε τη γρήγορη οδήγηση, τα σπορ αμάξια και τα ωραία ρούχα –σε αυτό πάντως δεν έχει αλλάξει. Πού λόγος για μαντίλα. Όταν της την επέβαλλε ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός της αδελφός, σκέφτηκε μέχρι και την αυτοκτονία. Ήταν ένα κορίτσι, μόλις 15 χρόνων, που της άρεσε να διαβάζει μυθιστορήματα και ποίηση, καθώς και να ακούει μοντέρνα μουσική. Αν ήθελε να συνεχίσει να μένει στο πατρικό της, όμως, δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπακούσει. Από τότε, κάτι άλλαξε. Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, έστω και αν μερικές φορές προσπαθεί ανεπιτυχώς να χωρέσει την πολυτελή της φιλαρέσκεια μέσα στη σεμνή εμφάνιση που επιτάσσει η θρησκεία της. Για χάρη του χιτζάμπ, αρνείται να παραστεί σε εκδηλώσεις που δεν επιτρέπεται λόγω του κρατικού πρωτοκόλλου, ενώ ήρθε σε ρήξη ακόμη και με την πεθερά της.
Xristianoi Mousoulmanoi Tourkia 240217a1
Η μαμά Erdoğan δυσκολευόταν να δεχθεί πως το καμάρι της θα παντρευόταν μια γυναίκα, τυλιγμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια με την… παράδοση. Ο Recep Tayyip Erdoğan, όμως, ήταν αποφασισμένος να παντρευτεί αυτήν την όμορφη 22χρονη, που γνώρισε το 1977, σ’ ένα συνέδριο του κόμματός του. Εκείνος μιλούσε απ’ το έδρανο και εκείνη τον κοίταζε σαν μαγνητισμένη. Μόλις την πρόσεξε, άρχισε μεταξύ τους μια ιστορία αγάπης. Και για τα επόμενα 39 χρόνια, η Emine είναι πάντα εκεί. Και παρά τις φήμες που οργιάζουν για τις «ιδιωτικές» παρεμβάσεις της στα τεκταινόμενα στην Τουρκία, αλλά και για τη «σπάταλη» ζωή της, η ίδια ισχυρίζεται πως ζει μια «ταπεινή και σεμνή» ζωή υπό τις μουσουλμανικές αξίες και πως περνά το χρόνο της στο παλάτι, φτιάχνοντας ξίδι από μήλα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ [ΒΟΜΒΑ! Η γυναίκα του Ερντογάν είναι Χριστιανή Ορθόδοξη;]
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
http://www.rodospress.gr/index.php/2014-07-25-00-36-22/2014-07-25-00-36-25/20391-emine-erdogan
© www.rodospress.grrodospress.gr