Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

«Μην εμπιστεύεστε εμάς τους Γερμανούς» λέει γιος διοικητή των ναζί

Νίκλας Φρανκ (φωτό), γιος του ναζιστή δικηγόρου που βρέθηκε στην Πολωνία και παρέμεινε εκεί ως διοικητής από το 1939 έως το 1945, μιλώντας στο BBC προειδοποίησε ότι, αν η οικονομία της Γερμανίας για κάποιον λόγο επιδεινωθεί,
 τότε η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει στον απολυταρχισμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους Ευρωπαίους: «Μην εμπιστεύεστε εμάς τους Γερμανούς! Εφόσον η οικονομία μας είναι ισχυρή και όσο κερδίζουμε χρήματα, όλα θα είναι πολύ δημοκρατικά». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «αν έχουμε σε πέντε έως 10 χρόνια μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τότε η λιμνούλα θα γίνει θάλασσα που θα παρασύρει τα πάντα, ξανά».
Ο 78χρονος Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας έγινε γνωστός για το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1987 και αφορούσε τον πατέρα του, Χανς, τον οποίο δηλώνει ότι «περιφρονεί» εξαιτίας των εγκλημάτων που διέπραξε ενώ ήταν γενικός κυβερνήτης της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο προκάλεσε σάλο στη Γερμανία εξαιτίας του άγριου τρόπου με τον οποίο ο συγγραφέας προσπάθησε να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη μνήμη του πατέρα του. Ο Νίκλας Φρανκ τα τελευταία χρόνια περιοδεύει στη Γερμανία, κάνοντας ομιλίες για τον πατέρα του και την κληρονομιά της ναζιστικής εποχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χανς Φρανκ καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις δίκες της Νιρεμβέργης, και εκτελέστηκε το 1946.