Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

'ΌΧΙ στο ξεπούλημα της άμυνας' της Χώρας

«Οχι» των εργαζομένων στην πώληση της ΕΛΒΟ!
Η ΕΛΒΟ είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ για την εθνική ασφάλεια της χώρας, με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
 Δεν πρέπει να περάσει σε ξένα χέρια».
 Με το επιχείρημα αυτό αλλά και με βαθιά ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων Θόδωρος Αλιόγκας μεταφέρει το ηχηρό «όχι» των 337 εργαζομένων της στη δρομολογούμενη πώληση της εταιρίας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΛΒΟ δημοσιεύτηκε μόλις προχθές, με κατώτατη τιμή τα 10.000.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών τη 15η Μαΐου. Οι πληροφορίες που φτάνουν στις τάξεις της ΕΛΒΟ και θέλουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να δέχονται να διατηρήσουν 230 θέσεις εργασίας έχουν θορυβήσει τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν το ενδεχόμενο να κινδυνεύει το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της εταιρίας.

Θεωρούν μάλιστα απαράδεκτη τη θέση της κυβέρνησης για «ξεπούλημα της ΕΛΒΟ», όπως το χαρακτηρίζουν, αλλά και για διάλυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, και ζητούν να παραμείνει η εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο και συγκεκριμένα να μεταφερθεί στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από το υπουργείο Οικονομικών που βρίσκεται σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συγκεντρωθούν στα δικαστήρια και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ, ζητώντας συνάντηση με την επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των εργαζομένων, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ από δύο εταιρίες, της Νότιας Αφρικής και της Γερμανίας, γι' αυτό δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. «Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, που εκτός από τις απολύσεις φέρνει τη διάλυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους» αναφέρουν.

Μέσω του διαγωνισμού πωλούνται τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ (οικόπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός), δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα και ο διακριτικός τίτλος ΕΛΒΟ, όπως επίσης τεχνογνωσία, σχέδια, πατέντες και άλλα.