Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πέρασμα μισθοφόρων δολοφόνων το Αιγαίο

Οι αλλοδαποί τζιχαντιστές εγκαταλείπουν το ISIS
Σημαντικός αριθμός αλλοδαπών μαχητών αλλά και υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους εγκαταλείπουν την ολοένα και μικρότερη επικράτεια του χαλιφάτου
στο Ιράκ και τη Συρία και προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία.
Σ΄αυτή τη μαζική αποχώρηση που καταστρέφει τις τάξεις του τρομοκρατικού στρατού των τζιχαντιστών συμμετείχαν, μεταξύ πολλών άλλων, τουλάχιστον δύο Βρετανοί και ένας πολίτης των ΗΠΑ, αναφέρει ο «Γκάρντιαν» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του.    
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ελληνικής καταγωγής Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του Βόρειου Λονδίνου, η βρετανίδα (από το Μπαγκλαντές) σύζυγός του και ο αμερικανός Κάρι Πολ Κλέμαν, παραδόθηκαν στους τούρκους συνοριοφύλακες, έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια που έζησαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Δεκάδες ακόμα μαχητές αλλά και «υποτελείς» του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι αποπειράθηκαν να περάσουν στην τουρκική επικράτεια τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι κάποιοι κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα δίχως να γίνουν αντιληπτοί.  
 
Ο νεαρός Βρετανός δήλωσε ότι μετέβη στα εδάφη των τζιχαντιστών όχι για να πολεμήσει αλλά για να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Αποκάλυψε επίσης ότι έζησε στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ISIS στη Συρία, και την αλ Μπαμπ, πόλη-προπύργιο της οργάνωσης έως την ανακατάληψή της από υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, πριν από μερικούς μήνες. Τα ίχνη του Αριστείδου χάθηκαν πριν από μία διετία, τον Απρίλιο του 2015, αφότου μετέβη αεροπορικώς στη Λάρνακα.  
 
Οι τουρκικές Αρχές άφησαν ελεύθερη τη σύζυγό του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα της απαγγελθούν κατηγορίες. Όσον αφορά τους δύο άνδρες, κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης από 7,5 έως και 15 χρόνια σε περίπτωση που καταδικαστούν ενώ ο Αριστείδου είναι πιθανό να επιβαρυνθεί με βαριές κατηγορίες, ακόμα και αν εκδοθεί στη Βρετανία, καθώς κάθε βρετανός πολίτης που συλλαμβάνεται ως μαχητής του ISIS δικάζεται σύμφωνα με όσα ο ορίζει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Η ανώτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα ισόβια δεσμά.   
 
Συρρίκνωση εδαφών και απώλειες μαχητών
 
Πηγές εντός του Ισλαμικού Κράτους επιβεβαίωσαν τις σημαντικές απώλειες στις τάξεις του, ιδιαίτερα από τελευταία του οχυρά στη Συρία, καθώς οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν στραφεί προς τη Ράκα και την Τάμπκα, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου ήταν η έδρα πολλών αλλοδαπών μαχητών κατά την τελευταία τετραετία.  

Τούρκοι αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός μελών του ISIS, που εντάχθηκαν στην τρομοκρατική οργάνωση από το 2013 και έπειτα, επικοινώνησαν με τις πρεσβείες τους επιδιώκοντας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.  
 
Κάποιοι άλλοι, ωστόσο,  περισσότερο πιστοί στην σκοταδιστική ιδεολογία του ακραίου Ισλάμ, ενδέχεται να εκμεταλλευτούν αυτό το κύμα εξόδου για να διεισδύσουν στην Τουρκία και να περάσουν στη συνέχεια στην Ευρώπη, αναζητώντας εκδίκηση για την κατάρρευση του ισλαμικού χαλιφάτου και εντείνοντας, έτσι, τους φόβους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος.   
 
Οι υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών θεωρούν πως μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και επιτελικά μέλη της ομάδας εξωτερικών επιχειρήσεων της οργάνωσης με καταγωγή από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά και την Αυστραλία. Εκτιμάται πως από τα τέλη του 2014 έως και τα μέσα του 2016, τουλάχιστον 250 τζιχαντιστές κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τους περισσότερους απ' αυτούς να διασχίζουν πρώτα την Τουρκία.  
 
Η τουρκική αστυνομία ισχυρίζεται ότι προέβη σε πλήθος συλλήψεων στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε γνωστές οδούς, κάποιες μέσω της Ελλάδας, κάποιες άλλες μέσω της Βουλγαρίας, που χρησιμοποιούν οι διακινητές μεταναστών.  
 
Αξιωματούχοι ασφαλείας στην περιοχή υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι ορισμένες από αυτές τις διαδρομές παραμένουν ακόμα ανοιχτές. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή», επισήμανε στη βρετανική εφημερίδα ο Σιράζ Μαχέρ, αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για την Ριζοσπαστικοποίηση στο King's College του Λονδίνου. «Κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια η τρομοκρατική απειλή κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθεί καθώς θα εντείνονται και οι πιέσεις προς το Ισλαμικό Κράτος», προειδοποίησε.   
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, από τους έως και 30.000 αλλοδαπούς μαχητές που μετέβησαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS, περί τις 25.000 έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=876516