Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

H Κύπρος κοντράρει και βάζει στόπ στην παράνομη (NAVTEX) !


Η Κύπρος σήκωσε το γάντι: Άκυρη η τουρκική NAVTEX – Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας!
Η ειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX) με αρ. 410/17, ημερ. 19.04.2017, την οποία εξέδωσε η Τουρκία έχει εκδοθεί από αναρμόδια Αρχή και συνεπώς δεν είναι έγκυρη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις προαναφερθείσες σεισμικές έρευνες.
  
Όπως αναφέρει, αρμόδια για την έκδοση ειδοποιήσεων που αφορούν δέσμευση περιοχών εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κύπρου, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, έχουν ληφθεί οι δέουσες ενέργειες για πληροφόρηση παντός ενδιαφερομένου για το άκυρο της τουρκικής NAVTEX.
Με την NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχή «εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου» για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο «BARBAROS HAYREDDIN PAŞA» και το υποστηρικτικό πλοίο «BRAVO SUPPORTER».
Οι προαναγγελθείσες σεισμικές έρευνες εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, εάν υλοποιηθούν, θα αποτελέσουν παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.