Την εκτίμηση ότι "αν δεν υπήρχε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης (στην Τουρκία), ο Ερντογάν δεν θα είχε πάρει το δημοψήφισμα", εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
"Ήταν ένα δημοψήφισμα που το πήρε με το στανιό ο Ερντογάν, το οποίο θα είχε χάσει υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς (έκτακτης ανάγκης) που έχει επιβάλει, αν δεν είχε κλείσει τα ΜΜΕ τα αντίθετα, αν δεν υπήρχε αυτή η προπαγάνδα και η τρομοκρατία κατά των αντιπάλων του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι "από την ώρα που κέρδισε είναι βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος μονοκράτορας, ένας πρόεδρος με εξαιρετικά αυξημένες αρμοδιότητες".
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Συρίγος παρατήρησε ότι "είναι προφανές ότι έχει χάσει και παραδοσιακούς οπαδούς του ισλαμικού κόμματος και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στενότατοι συνεργάτες του, όπως ο Νταβούτογλου και ο Γκιούλ, δεν συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ της μετατροπής του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία", ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος "πληγώθηκε" κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, "μια τεράστια εκλογική περιφέρεια και πραγματικά απεικονίζει το σφυγμό της Τουρκίας".
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πώς τυχόν αυτές θα επηρεαστούν από την πρόθεση π.χ. του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο κ. Συρίγος, αφού παρατήρησε ότι "ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη" χαρακτήρισε "υποκριτική" τη στάση της τελευταίας που "κόπτεται για την επαναφορά της θανατικής ποινής αλλά 'καταπίνει' χωρίς να διαμαρτύρεται το γεγονός ότι έχουν απολυθεί 130.000 υπάλληλοι από τις δουλειές τους, ότι είναι φυλακισμένα 140.000 άτομα".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
pronews