Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ιταλία: Σάλος από την καταγγελία εισαγγελέα περί χρηματοδότησης ΜΚΟ από δουλεμπόρους

«Φωτιές», άναψε στην Ιταλία ο ισχυρισμός του εισαγγελέα της Σικελέας, ότι ΜΚΟ μπορεί να διατηρούν επαφές με δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Κάτω Ιταλία.
«Κατά την άποψή μου ορισμένες ΜΚΟ μπορεί να χρηματοδοτούνται από διακινητές προσφύγων και γνωρίζω ότι υπάρχουν επαφές», δήλωσε o Καρμέλο Τζούκαρο, επισημαίνοντας ότι η μετανάστευση από τη Λιβύη «είναι εξίσου κερδοφόρα με το εμπόριο ναρκωτικών».
«Το όλο πρόβλημα ίσως να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να θέλουν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην ιταλική οικονομία και να την αποσταθεροποιήσουν, για να έχουν άμεσο όφελος», τόνισε ο εισαγγελέας.
Οι καταγγελίες του, λέει, δεν αφορούν όλες τις ΜΚΟ. Ορισμένες «όπως η Save the Children ή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα» λειτουργούν σωστά εδώ και καιρό και κάνουν σωστή δουλειά: τα χρήματα που τους δίνονται, «δαπανώνται σωστά». Πρέπει, όμως, να διαπιστωθεί η χρηματοδότηση άλλων, κυρίως αυτών που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο: «πες μου από που λαμβάνεις τα χρήματα και θα σου πω ποιος είσαι», επισημαίνει με νόημα ο εισαγγελέας.
Οι δηλώσεις του έρχονται να προστεθούν σε ορυμαγδό δημοσιευμάτων του ιταλικού τύπου, τα οποία κάνουν αναφορά σε πιθανό ασαφή ρόλο  μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες ενδέχεται να διατηρούν απευθείας επαφές με δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Κάτω Ιταλία και είναι πιθανό να επωφελούνται, έμμεσα, από τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Aντρέα Ορλάντο ζητά από τους εισαγγελείς να κάνουν γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία -αν τα διαθέτουν- διότι το όλο θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Ενώ η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην νότια Ευρώπη, Καρλόττα Σάμι, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένες αποδείξεις. Αυτό που θα πρέπει να εξακριβωθεί, παράλληλα, είναι αν η κυβέρνηση της Ρώμης, μέσω και της ιταλικής ακτοφυλακής που συντονίζει τις διασώσεις, διαθέτει κάποια απτά στοιχεία.
Στο μεταξύ το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο κατηγορεί για υποκρισία όσους υπερασπίζονται τους εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θεωρώντας ότι έχει καταντήσει κερδοφόρα απασχόληση. Αναμένεται, οπωσδήποτε, συνέχεια.
Τι γνωρίζουμε για τις έρευνες, σύμφωνα με την εφημερίδα “La Repubblica”
  • Τον περασμένο Φεβρουάριο ο εισαγγελέας Τζούκαρο ανακοίνωσε ότι άνοιξε φάκελο για τις ΜΚΟ που δρουν στο Κανάλι της Σικελίας στη βάση έκθεσης της Frontex, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο τρόπος δράσης των πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων να ευνοεί τους διακινητές.
  • Ο Τζούκαρο λέει ότι έχει στην κατοχή του «αποδείξεις» για άμεσες επαφές μεταξύ διακινητών και μελών ορισμένων ΜΚΟ καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν επεμβάσεις σκαφών τους εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αλλά και στοιχεία ότι ορισμένα πλοία θέτουν εκτός λειτουργίας τους αναμεταδότες τους (δηλαδή τα συστήματα που εκπέμπουν σήμα για το ακριβές στίγμα τους).
  • Στο σταυρόνημα της έρευνας δεν βρίσκονται αναγνωρισμένες ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Save the Children, αλλά άλλοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο και διαθέτουν τεράστιους οικονομικούς πόρους. Η εισαγγελία δεν αποκλείει να «χρηματοδοτούνται» από τους διακινητές προσφύγων.
  • Υπάρχουν όμως αποδείξεις αυτών των επαφών ανάμεσα στους διακινητές και τις ΜΚΟ; Ο Τζούκαρο κάνει λόγο για «αποδεικτικό υλικό μη αξιοποιήσιμο δικαστικά», προερχόμενο προφανώς από τη δράση μυστικών υπηρεσιών και τη Frontex -ίσως προϊόν συνομιλιών που υπεκλάπησαν χωρίς δικαστική άδεια μεταξύ ΜΚΟ και διακινητών που τις ενημέρωναν για την τοποθεσία και την ακριβή ώρα απόπλου δουλεμπορικών με πρόσφυγεςαπό τη Λιβύη...
  • Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία για τους υπόπτους στους οποίους αναφέρεται ο Τζούκαρο. Η εισαγγελία της Κατάνης επαληθεύει τους ισολογισμούς ορισμένων ΜΚΟ, που καταχωρούν στα βιβλία τους τακτικότατες δωρεές ιδιωτών και έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως για τη διαχείριση των πλοίων τους.
  • Έρευνες διεξάγουν και οι εισαγγελίες του Παλέρμο και του Τραπάνι καθώς και η Επιτροπή Άμυνας της ιταλικής Γερουσίας.
Πληροφορίες: ANSA, Repubblica, Deutsche Welle


Πηγή: Ιταλία: Σάλος από την καταγγελία εισαγγελέα περί χρηματοδότησης ΜΚΟ από δουλεμπόρους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/334166/italia-salos-apo-tin-kataggelia-eisaggelea-peri-hrimatodotisis-mko-apo-doylemporoys#ixzz4fYrP7hBc