Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Το Ιράν "αποκαλύπτει" μαχητικό stealth 5ης γενεάς - ΒΙΝΤΕΟ

Το Ιράν έδωσε στην δημοσιότητα οπτικό υλικό που δείχνει το νέο μαχητικό stealth 5ης γενεάς F-313 Qaher να τροχοδρομεί, ωστόσο το βίντεο δεν έπεισε όλους όσους το είδαν.
Η πρώτη εμφάνιση του F-313 πριν τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει θυμηδία σε Δυτικούς εμπειρογνώμονες που επεσήμαιναν ότι δεδομένου του μεγέθους του μόλις και μετά βίας χωρούσε πιλότος, πόσο δε μάλλον να μεταφέρει -εσωτερικώς- τα όπλα θα το εξόπλιζαν...

Όσον αφορά το ίχνος που θα εμφανίζει το αεροσκάφος στο ραντάρ, ειδικοί υποστηρίζουν ότι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ισλαμικού stealth είναι... για γέλια: τα κεκλιμένα προς τα κάτω ακροπτερύγια θυμίζουν διαστημικό σκάφος από την ταινία Star Trek, η διάταξη δε των -σχεδόν- καθέτων σταθερών θα μπορούσε να “ανάψει” τα ραντάρ.

Το γεγονός ότι το Ιράν βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπο με οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών του, κάνει τους Δυτικούς να αμφισβητούν κατά πόσον η αεροπορική βιομηχανία της χώρας μπορείνα κατασκευάσει ένα πραγματικό αεροσκάφος stealth, στερούμενη τα άκρως εξειδικευμένα υλικά/απάρτια που απαιτούνται. Επίσης, παρατηρούν, η αναγραφόμενη πίεση ελαστικών του κυρίως συστήματος προσγείωσης είναι ύποπτα μικρή για ένα κανονικό αεροσκάφος έμφορτο καυσίμου και πλήρως οπλισμένο.


Αυτό και μόνο αρκεί για να θεωρηθεί το θέμα “φάρσα” πέραν πάσης αμφιβολίας, υποστηρίζουν. Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν κάποια στιγμή στο μέλλον το Ιράν να
καταφέρει να αποκτήσει ένα επιχειρησιακό μαχητικό stealth όταν το κινεζικό J-31 (αντίγραφο του αμερικανικού F-35) τεθεί σε παραγωγή, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρχουν οι ευνοϊκές γεωπολιτικές συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Δείτε τις δοκιμές τροχοδρόμησης του F-313 Qaher στο βίντεο που ακολουθεί: