Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Πόντιο Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί (Παρχαρίδη) για προσβολή του Ερντογάν

Δικαστήριο στο Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν, διέταξε τη σύλληψη του Έλληνα Πόντιου και κατοίκου Τουρκίας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί Παρχαρίδη, γνωστού κι ως Yannis Vasilis Yaylalı.
  
Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet Daily, ο Παρχαρίδης προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ την Κυριακή.
Ο Γιαϊλαλί είναι φυλακισμένος από το βράδυ του Σαββάτου της 22ας Απριλίου στις κλειστές φυλακές του Σιρνάκ στο Κουρδιστάν, με τις κατηγορίες της προσβολής του Ερντογάν, της ανυπακοής και της υποκίνησης σε τρομοκρατία.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα Εύξεινος Λόγος, ο ακτιβιστής για την ειρήνη, αγωνιστής για την ελευθερία του κουρδικού λαού, ανάδειξης της αλήθειας για τον Πόντο και αντιρρησίας συνείδησης Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali), συνελήφθη για ακόμη μία φορά.
Ο Γιαϊλαλί είχε τεθεί υπό κράτηση ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016, μετά τη διαμαρτυρία του για την επέτειο της σφαγής στο Ρομπόσκι του Κουρδιστάν το 2011.

Ο Γιαϊλαλί ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.

Τώρα, φυλακίστηκε για ακόμη μία φορά με τις κατηγορίες της «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση», και κρατείται στις φυλακές τύπου Τ του Σιρνάκ
Η σύλληψη του Γιαϊλαλί η οποία έχει γίνει παράλληλα και με τη σύλληψη πολλών ανώτατων στελεχών του HDP, βουλευτών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και ακτιβιστών, αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη και ελεύθερο άνθρωπο.
Η φυλάκισή του συνέβη μετά την ανάρτησή του για τη Γενοκτονία στον Πόντο και το δικαίωμα στη Μνήμη και το άρθρο του για την 19η Μαΐου και την 24η Απριλίου.

Έκκληση της ιστοσελίδας Εύξεινος Λόγος – Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας

Αντιγράφουμε ακριβώς την ανάρτηση:
Λίγο πριν τη σύλληψή του είχαμε μιλήσει, αφού μου έστειλε το κείμενό του για τον Γιώργο Ανδρεάδη το οποίο συμπεριλήφθηκε σε σχετικό βιβλίο στη μνήμη του, καθώς και το άρθρο του για το συλλογικό τόμο που αφορά το μείζον ζήτημα της Γενοκτονίας.
Για εμάς, πέραν των άλλων, η υπεράσπιση του Βασίλη ενισχύεται και λόγω της παρουσίας μας στο συνέδριο στην Άγκυρα για τη Γενοκτονία που έγινε πριν ακριβώς ένα χρόνο, όπου ο Γιαϊλαλί είχε ιδιαίτερη συμμετοχή.
Όπως έχει μεγάλη συμμετοχή και δραστηριότητα στον αγώνα των Ρωμιών, των Κούρδων και όλων των λαών για απελευθέρωση από το τυραννικό και φασιστικό τουρκικό καθεστώς, με τελευταία παρέμβαση του στις 8 Απριλίου όταν μίλησε σε ημερίδα στην Άγκυρα για τους Έλληνες του Πόντου!
Ένας άνθρωπος που έμαθε για τη Ρωμαίικη-Ελληνική-Ποντιακή καταγωγή του, όταν συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Κούρδους μαχητές.
Το τουρκικό κράτος καθημερινά βασανίζει και δολοφονεί αθώους πολίτες για τις πεποιθήσεις και τις ιδέες τους, την ώρα που πραγματοποιεί προπαγάνδα για το νέο δημοκρατικό του πρόσωπο, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας η συνεχής καταδίκη και καταγγελία των εγκληματικών μεθόδων και πρακτικών του τουρκικού κράτους-φυλακή.
Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας σημαντικός αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών.
Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί και όλοι οι συναγωνιστές μας για την ελευθερία.
Καλούμε τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Ευρωβουλευτές, τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης, εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη αντιφασίστα, αντικεμαλικό πολίτη, να απαιτήσει το αυτονόητο. Την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο όπως ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων.
Ένας αγώνας που έχει συνέπεια, για να συνεχίσει να είναι μαζί μας στον κοινό μας αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Γεννήθηκε μουσουλμάνος, έμαθε ότι είναι Έλληνας όταν τον έστειλαν να σκοτώσει Κούρδους

Ο Γιαϊλαλί γεννημένος στον Πόντο ως νέος στρατιώτης στάλθηκε το 1994 να πολεμήσει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.
Εκεί ως Ιμπραχήμ τραυματίστηκε σε μια μάχη με τους αντάρτες του ΡΚΚ και αιχμαλωτίστηκε για δύο χρόνια και τρεις μήνες.
Από τον όγδοο μήνα της αιχμαλωσίας του άρχισε να μετατρέπεται σε αρνητή του πολέμου και ακτιβιστή της ειρήνης, πρωτοπόρο για την αναγνώριση των εγκλημάτων του φασιστικού τουρκικού κράτους εναντίον του Ελληνικού, του Αρμενικού, του Κουρδικού λαού, γνωρίζοντας ότι πλέον είναι Έλληνας κάνοντας μάλιστα αίτηση για αλλαγή του ονόματός σε Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί.
Μετά την απελευθέρωσή του από τους αντάρτες του ΡΚΚ πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει στις τουρκικές φυλακές επί 3,5 μήνες.
Όσο ήταν αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ, οι τουρκικές Αρχές πήγαν στην οικογένειά του και της είπαν τα εξής:
«Μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»!
Αφού φυλακίστηκε ακόμη μία φορά ανήμερα των Χριστουγέννων του 2016 για προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ, σήμερα είναι πάλι δεσμώτης στις κλειστές φυλακές του Σιρνάκ στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Η σελίδα του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί στο Facebook είναι εδώ: Yannis Vasilis Yaylalı (Γιάννης Βασίλης Παρχαρίδης)

Οι Έλληνες που έχουν παραμείνει στον Πόντο και είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα υπολογίζονται σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές σε τουλάχιστον 2.000.000 άνθρωποι.