Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο πόλεμος των drones: Φονικά όπλα στα χέρια εξτρεμιστών

Είναι φθηνά, σχετικά εύκολο να τα χειριστεί κανείς και μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού. Τα drones έχουν κατακλύσει την αγορά ως ένα hi tech παιχνίδι, όμως στα χέρια εξτρεμιστών αποφασισμένων για όλα, το αθώο gadget μπορεί να μετατραπεί σε killer drone.
Το Πεντάγωνο δεν παίρνει αψήφιστα την αναδυόμενη απειλή μαζικής προσβολής οχημάτων και προσωπικού από ένα σμήνος drones τροποποιημένων σε φονικά όπλα. Και εδώ μπαίνει η DARPA.

Η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων έχει αναλάβει το πρόγραμμα Mobile Force Protection (MFP) το οποίο το Πεντάγωνο ευελπιστεί ότι θα γίνει ασπίδα προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων από την εναέρια απειλή drones σε λάθος χέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, η
DARPA ήδη προγραμματίζει την ανάθεση συμβολαίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της σχετικής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση “αυτόνομων drones”.


Ασπίδα προστασίας στρατιωτικών οχημάτων από την αναδυόμενη απειλή των "killer drones" αναζητά το Πεντάγωνο.

Το ενδεχόμενο μαζικής χρησιμοποίησης drones από τρομοκρατικές οργανώσεις για την προσβολή υλικού και προσωπικού δεν είναι και τόσο φαντασία: η επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κατά ραντάρ επιτήρησης με drones “καμικάζι” ιρανικής κατασκευής, καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος των drones είναι ήδη πραγματικότητα.

Μικρά, μη επανδρωμένα, drones έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε επιχειρήσεις τόσο από τον ουκρανικό Στρατό, όσο και από Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Στο Ιράκ, οι φανατικοί του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δεν έμειναν αδιάφοροι στην γοητεία ενός φθηνού, hi tech πολέμου, παρενοχλώντας -με κυμαινόμενη επιτυχία- τις προελαύνουσες ιρακινές δυνάμεις με πτήσεις αναγνώρισης αλλά και προσβολής τους με drones.

Tα μικρά “πολιτικά” drones είναι εξίσου δύσκολο να τα δεις, όσο και να τα καταρρίψεις. “Σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων δεν μπορείς να ξέρεις τί μεταφέρει αυτό το πράγμα” λέει χαρακτηριστικά ο Αντισυνταγματάρχης των Πεζοναυτών Dave Sousa, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης της απειλής που έχει συστήσει το Σώμα των Πεζοναυτών. “Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν κουβαλάει μια κάμερα GoPro ή εκρηκτικά... Έτσι, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις, να ιχνηλατήσεις και να ταυτοποιήσεις (την απειλή) και μετά να δεις πώς θα την αντιμετωπίσεις”.


Ιρακινό "Humvee" με ζημιές μάχης. Ένα drone με ικανή γόμωση θα μπορούσε να έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά... 

Μέχρι στιγμής, οι ραδιοσυχνότητες που επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό των drones είναι το βασικό μέσον που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός Στρατός για την ιχνηλάτισή τους (tracking). Το πρόβλημα είναι τί γίνεται σε περίπτωση επίθεσης υπό συνθήκες κορεσμού άμυνας, με ολόκληρα σμήνη προγραμματισμένων για πλήγμα drones να ορμούν από τον ουρανό. Σημειωτέον δε ότι ο βαθμός δυσκολίας... αυξάνει κατακόρυφα εάν τα drones πάψουν να εκπέμπουν σήμα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου c4isrnet.com, οι εταιρίες στις οποίες θα αναθέσει συμβόλαιο η
DARPA θα εστιάσουν σε πρώτη φάση τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη τεχνολογίας πέραν των απλών παρεμβολών (jamming) στις ραδιοσυχνότητες των drones. Στόχος της πρώτης φάσης του προγράμματος, ύψους περίπου 3 εκατ. δολαρίων, είναι η εξεύρεση κινητών -και φθηνών- τρόπων τακτικής αντιμετώπισης της απειλής, με δυνατότητα εξέλιξής τους μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να παρεμποδίζονται μη επανδρωμένα drones (UAV) βάρους μέχρι 200 λιβρών (90,7 κιλά) με έμφαση στην προστασία πιο ευάλωτων στόχων όπως είναι στρατιωτικές φάλαγγες οχημάτων και προσωπικό. Η πρώτη φάση του προγράμματος MFP εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα ενώ η τελική φάση, διάρκειας 21 μηνών, θα εστιασθεί στην αντιμετώπιση επιδρομών από μεγάλα σμήνη αυτόνομων drones.