Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Με έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ απαντάει η Ελλάδα στον Τούρκο ΥΠΑΜ για το Αγαθονήσι

Μετά την πρόσφατη προκλητική δήλωση του Τούρκου ΥΠΑΜ Φ.Ισίκ για το καθεστώς
κυριαρχίας του Αγαθονησίου η Ελλάδα απαντάει με έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)
 αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου ώρα 12:00 και με έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου
 
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο Α/ΓΕΕΘΑ αναβάλλει το ταξίδι του στο εξωτερικό.
 
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και κυρίως οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει σε κάθε τουρκική ενέργεια.
 
Στο ΕΣΕΠ θα εξεταστούν και οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα λάβει μέρος και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γ. Σταθάκης.
 
Στο «μικροσκόπιο» θα τεθούν οι τελυταίες κινήσεις της Άγκυρας που έχει βγάλει στην Α.Μεσόγειο ερευνητικά πλοία με παράνομες ΝAVTEX για να πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Το ΕΣΕΠ θα εξετάσει την εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη από τις αρχές Απριλιου που καθιστά την Ελλάδα τον βασικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, με την υπογραφή συμφωνίας στο Τελ Αβίβ μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιταλίας και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Με τον ίδιο αγωγό "θωρακίζεται" και η Κύπρος μέσω της οποίας θα περάσει ο αγωγός πριν καταλήξει στην Ελλάδα. Η Τουρκία αυτό θέλει να το εμποδίσει πριν γίνει πραγματικότητα
 
Οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη αναγνωρίζοντας το έργο του αγωγού East Med ως «στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Σημειώνεται πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας IGI Poseidon (στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας ΔΕΠΑ και Edison) θα είναι συνολικού μήκους 2.200 χιλιομέτρων με το κόστος κατασκευής να αγγίζει τα 5,2 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά έως 16 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης στις ΑΟΖ Ισραήλ και της Κύπρου προς τα κράτη της Ευρώπης.
 
Συγκεκριμένα, η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία.
 
Οι εναλλακτικές οδεύσεις που μελετήθηκαν όπως με αγωγό προς την Τουρκία ή με υγροποιημένη μορφή (LNG) μέσω Αιγύπτου μπορεί να θεωρούνται περισσότερο οικονομικές ωστόσο κρύβουν αυξημένο πολιτικό ρίσκο καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται μια Τουρκία υπό τον έλεγχο του Ρ.Τ.Ερντογάν
 
Αυτός είναι και ο λόγος που στο pronews.gr έχουμε πει ότι εάν δεν υπήρχε Ερντογάν θα έπρεπε να εφευρεθεί.
 
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο καθώς είναι η πρώτη φορά που θα κατασκευαστεί κάτι ανάλογο αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο ενώ σε κάποια σημεία θα φτάνει σε βάθος τα 3 χιλιόμετρα.
 
Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία – Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).  
 
To επόμενο βήμα για την προώθηση του αγωγού είναι η διακυβερνητική συμφωνία.
 
Έτσι αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας τετραμερούς ομάδας εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed κάθε δίμηνο ενώ οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Κύπρο σε έξι μήνες προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των τεχνικών και των υπόλοιπων προετοιμασιών.
 
Έτσι λοιπόν ο Γ.Σταθάκης θα ενημερώσεις το Ν.Κοτζιά για την πρόοδο που έχει σημεειωθεί μέχρι τώρα.
 
Για το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε σήμερα διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Sameh Hassan Shoukry, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που διοργανώθηκε χθες, στο Ζάππειο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τη συμμετοχή του στην Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, επισημαίνοντας ότι η συμβολή της Αιγύπτου προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρωτοβουλία αυτή.
 
Παράλληλα, συζητήθηκαν, σε θερμό κλίμα, οι υφιστάμενες δυνατότητες για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ επίσης, εξετάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις επί ζητημάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. 
 
Τέλος, ο κ. Shoukry επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην Υπουργική Συνάντηση της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαΐου.
 
Η Αίγυπτος μετά το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας στην Α.Μεσόγειο και η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι η άμεση οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ για να οριοθετηθεί και η δική της.
 
Η εκμετάλλευση του ΖΟΡ νοτίως της Κρήτης αναμένεται να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την οικονομία της Αιγύπτου.