Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Υποβοηθούμενες οι τρομοκρατικές ενέργειες της ISIS στην Ευρώπη

Αμηχανία στο Βερολίνο μετά τη σύλληψη ενός γερμανού αξιωματικού
Η σύλληψη αυτή την εβδομάδα ενός γερμανού στρατιωτικού, ο οποίος προσποιούνταν τον σύρο πρόσφυγα και είναι ύποπτος ότι ετοίμαζε μια επίθεση
 εναντίον ξένων, εξελίσσεται στη Γερμανία σε σκάνδαλο για τον στρατό και το σύστημα ελέγχου των μεταναστών.

Μετά τη φυλάκιση την Πέμπτη αυτού του αξιωματικού που φέρει τον βαθμό του υπολοχαγού και υπηρετούσε στη Γαλλία, ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) κατηγορείται ότι δεν έχει καταπολεμήσει επαρκώς τις ακροδεξιές τάσεις στις τάξεις του.

Οι επικρίσεις διατυπώνονται κυρίως κατά των διοικητικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση της άνευ προηγουμένου ροής προσφύγων που σημειώνεται στη χώρα από το 2015.

«Μια απίθανη ιστορία»

«Η υπόθεση αυτή είναι εντελώς παράξενη, μια απίθανη ιστορία», σχολίασε ο βουλευτής της γερμανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Αντρέ Χαν έπειτα από μια πρώτη ακρόαση χθες στο κοινοβούλιο του επικεφαλής των στρατιωτικών ελεγκτών για την υπόθεση αυτή.

Ο γερμανός αξιωματικός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, συνελήφθη την Πέμπτη στη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης της αστυνομίας.

Είναι ύποπτος ότι, ενδεχομένως με τη βοήθεια ενός άλλου άνδρα 24 ετών, προετοίμαζε μια επίθεση με πυροβόλο όπλο αφού είχε ζήσει μια διπλή ζωή για περισσότερο από έναν χρόνο.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως θα πραγματοποιούσε ενδεχομένως μια επίθεση εναντίον προσφύγων ή εναντίον κάποιου άλλου στόχου και στη συνέχεια θα έριχνε την ευθύνη στους μετανάστες. Η εφημερίδα Bild γράφει σήμερα για μια «λίστα» που βρέθηκε από την αστυνομία και περιέχει πρόσωπα προς εξόντωσιν, μεταξύ των οποίων κυρίως μαχητικά μέλη της αριστεράς.

Ο άνδρας είχε καταφέρει να εμφανιστεί ως ένας Σύρος αιτών άσυλο και να λάβει τον Νοέμβριο, έπειτα από μια συνέντευξη, το καθεστώς αυτό από το Γερμανικό Γραφείο Μεταναστεύσεων, παρόλο που αυτό το τελευταίο υποτίθεται πως προβαίνει σε αυστηρούς ελέγχους.

Το καθεστώς αυτό του επέτρεψε να λαμβάνει 400 ευρώ τον μήνα ως κοινωνική αρωγή και να του χορηγηθεί ένα κατάλυμα, ενώ εξακολουθούσε να λαμβάνει τον μισθό του ως αξιωματικού που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ.

Η κυβέρνηση επικρίνεται

Η υπόθεση φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους υπουργούς Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά επίσης ευρύτερα την Ανγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνησή της υποσχέθηκε, κυρίως έπειτα από ισλαμιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από πρόσφυγες, να ενισχύσει τους ελέγχους των ταυτοτήτων καθώς και των διαδρομών των αιτούντων άσυλο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τους οποίους έχουν φθάσει από το 2015.

«Ο κ. ντε Μεζιέρ και η κα φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρνουν να ελέγχουν τις υπηρεσίες τους. Αυτοί οι δύο υπουργοί αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας, τόνισε μια αξιωματούχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Μόνο μετά την πρόσφατη σύλληψή του στην Αυστρία, όπου είχε πάει για να πάρει ένα παράνομο όπλο, ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν η γερμανική αστυνομία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, είναι το γεγονός ότι ο αξιωματικός κατάφερε να παραπλανήσει την υπηρεσία που είναι αρμόδια για το άσυλο καθώς στις αρχές του 2016 είχε εμφανισθεί ως ένας Σύρος ονόματι Ντέιβιντ Μπέντζαμιν. Πρόκειται για ένα όνομα λίγο αληθοφανές, όταν πρόκειται για υπήκοο αραβικής χώρας.

Υποστήριξε πως είναι χριστιανός σύρος γαλλικής καταγωγής και μίλησε στα γαλλικά στο Γραφείο Μετανάστευσης, γλώσσα την οποία γνώριζε επειδή είχε υπηρετήσει στη γαλλογερμανική βάση του Ίλκιρχ, σε προάστιο του Στρασβούργου. Η υπηρεσία ουδέποτε έλεγξε αν μιλάει αραβικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ένα «λάθος». Υποσχέθηκε να «μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία «ώστε να καταλάβει πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο και να διορθώσει τις ελλείψεις του συστήματος, εφόσον υπάρχουν», υπογράμμισε ο εκπρόσωπός του, ο Τομπίας Πλάτε.

Στους κόλπους του στρατού, η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών κατηγορείται ότι δεν έκανε τη δουλειά της για να αποκαλύψει τη διπλή ζωή του αξιωματικού και κυρίως τις ξενοφοβικές τάσεις του, που αποκαλύφθηκαν κυρίως από το περιεχόμενο των μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνό του.

Και αυτό ενώ ο γερμανικός στρατός έχει επανειλημμένα συγκλονισθεί στο παρελθόν από υποθέσεις που αφορούσαν την παρουσία οπαδών της ακροδεξιάς στις τάξεις του.

«Το στρατιωτικό περιβάλλον» του συλληφθέντος υπολοχαγού θα ελεγχθεί για να «προσδιοριστεί αν υπάρχουν εξτρεμιστικές και ξενοφοβικές τάσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ.