Ο Τζακ Μα είναι ένας επιχειρηματίας που πολλές φορές δεν έχει διστάσει να τοποθετηθεί για θέματα κοινωνικά και οικονομικά. Αυτή τη φορά ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba προβλέπει
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/o-tzak-ma-proeidopoiei-erxontai-dekaeties-ponoy-gia-thn-anthrwpothta.4639136.html
ότι θα ακολουθήσουν δεκαετίες πόνου και κοινωνικής αναταραχής σε όλο τον κόσμο, καθώς το ίντερνετ αλλάζει παραδοσιακές βιομηχανίες.
«Τα επόμενα 30 χρόνια, ο πόνος θα είναι πολύ περισσότερος από τη χαρά» είπε ο Μα στη διάρκεια συνεδρίου στην Κίνα. «Οι κοινωνικές διαμάχες θα επηρεάσουν κάθε βιομηχανία τα επόμενα χρόνια».
Σε μια αντίστοιχη τοποθέτηση πριν από ένα χρόνο ο Mr. Alibaba είχε φανταστεί πώς θα είναι το δύσκολο μέλλον για τις παλιές επιχειρήσεις.
«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν ακολουθηθεί από παρόμοιες αναταραχές» ανέφερε αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι η Alibaba θα ευνοηθεί από τη νέα κατάσταση καθώς αλλάζει η αγορά λιανικής της Κίνα που φθάνει τα 4,5 τρισ δολάρια.
Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει η επέκταση του διαδικτύου, ο Τζακ Μα ανέφερε ότι θα έχουν νόημα μόνο αν αλλάξουν τα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως.
Μια περίεργη πορεία προς την κορυφή
Ο Τζακ Μα έχει σίγουρα μια ιδιαίτερη πορεία ως άνθρωπος και επιχειρηματίας. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις σας παρουσιάζουμε κάποιες αποτυχίες που τον τακούνησαν αλλά δεν τον έβαλαν κάτω.
1. Απέτυχε σε πολλές εξετάσεις στο σχολείο
Ο Μα δεν ήταν καλός μαθητής και, για την ακρίβεια, παραλίγο να μην μπει στο Γυμνάσιο. «Απέτυχα σε μια κρίσιμη εξέταση στο Δημοτικό δύο φορές, απέτυχα σε εξετάσεις Γυμνασίου τρεις φορές, και απέτυχα και στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο άλλες δύο φορές». Όπως πολλοί άλλοι, όμως, ο Μα συνέχισε και έχτισε μια λαμπρή καριέρα παρόλο που τα βρήκε σκούρα τα πρώτα χρόνια στο σχολείο.
2. Έλαβε βαθμολογία 1 / 120 στο μαθηματικό κομμάτι των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο
Η αποτυχία είναι ένα πράγμα – το να γράψεις χειρότερα απ’ το 99% της χρονιάς σου είναι κάτι άλλο. Και δεν έφταιξε η έλλειψη χρόνου και προετοιμασίας. Ακόμα και σήμερα, ο Μα δεν τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά, παρόλο που η Alibaba είναι μια εταιρεία τεχνολογίας. Ο ίδιος σημειώνει: «Δεν είμαι καλός στα μαθηματικά, δεν σπούδασα ποτέ διοίκηση επιχειρήσεων, και δεν μπορώ να διαβάσω λογιστικές αναφορές».
3. Δεν αποθαρρύνθηκε αφότου απορρίφθηκε από το Χάρβαρντ 10 φορές
Το εντυπωσιακό δεν είναι που απορρίφθηκε απ’ το Χάρβαρντ 10 φορές, αλλά που καταδέχτηκε να κάνει τόσες πολλές φορές αίτηση. Κι αυτό μας δείχνει ότι ο Μα είναι πρότυπο επιμονής: «Το πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις είναι υπομονή».
4. Παρέμεινε αισιόδοξος αφότου απορρίφθηκε για 30 διαφορετικές θέσεις εργασίας
Αφότου αποφοίτησε απ’ το πανεπιστήμιο, έκανε αίτηση σε 30 διαφορετικές δουλειές και απορρίφθηκε απ’ όλες. Ακόμα και για να γίνει αστυνομικός έκανε αίτηση, αλλά τον απέρριψαν κι εκεί με τρεις λέξεις: «Δεν μας κάνεις». Ευτυχώς, ο Μα, όπως και ο αγαπημένος του κινηματογραφικός ήρωας, Φόρεστ Γκαμπ, συνέχισε να …τρέχει.
5. Ήταν ο μόνος από 24 υποψηφίους που απορρίφθηκαν από την KFC
Από τους 24 υποψηφίους που είχαν πάει για συνέντευξη εκείνη την ημέρα, οι 23 προσλήφθηκαν. Ο Μα ήταν ο μόνος που απορρίφθηκε, και ο ίδιος το αποδίδει στην εξωτερική του εμφάνιση. Η γυναίκα του, Ζανγκ Γινγκ, η οποία τον παντρεύτηκε προτού γίνει πλούσιος, δεν ενοχλείται: «Ο Μα δεν είναι ένας όμορφος άνδρας αλλά με γοήτευσε επειδή κάνει πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι όμορφοι άνδρες».
6. Δεν μπορούσε να πείσει τη Silicon Valley να χρηματοδοτήσει την Alibaba
Ακόμα κι αφότου ξεκίνησε την Alibaba, ήρθε αντιμέτωπος με πολλαπλές αποτυχίες. Τα πρώτα τρία χρόνια, η εταιρεία δεν ήταν πολύ κερδοφόρα. Στην αρχή, αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σχεδόν κατέρρευσε με το σκάσιμο της φούσκας του dot-com. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Μα, «την Alibaba την αποκαλώ ‘τα 1.001 λάθη’».
7. Είπε στους 18 εταίρους της Alibaba ότι κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ανώτατο στέλεχος
Σε μια από τις χειρότερες αποφάσεις που μπορεί να λάβει ποτέ ένας διευθύνων σύμβουλος, ο Μα είπε στους 18 εταίρους της εταιρείας (με συνολικό κεφάλαιο 60.000 δολαρίων) ότι κανένας δεν θα ξεπερνούσε τη θέση του μάνατζερ. Το σχέδιό του ήταν, αντίθετα, να προσλάβει εξωτερικά στελέχη. Αυτό, όπως σημειώνει, ήταν το μεγαλύτερο λάθος του. «Τα διδάγματα που άντλησα από τις σκοτεινές μέρες στην Alibaba είναι ότι πρέπει να κάνεις την ομάδα σου να έχει αξία, καινοτομία, και όραμα».
(Φωτογραφία: AP Images/ Evan Vucci)http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/o-tzak-ma-proeidopoiei-erxontai-dekaeties-ponoy-gia-thn-anthrwpothta.4639136.html