Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ο Συριακός στρατός εκκαθαρίζει την χώρα απο τους εισβολείς, δεν θα μείνει ούτε ένας

Ο συριακός στρατός εισήλθε στην Παλμύρα – Κροταλίζουν τα οπλοπολυβόλα (φωτο)
Το βράδυ της Τετάρτης 1ης Μαρτίου 2017 τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν στα δυτικά περίχωρα της ιστορικής πόλης Παλμύρα,
του κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), υπό «βροχή» πυρών από ελεύθερους σκοπευτές και οπλοπολυβόλα των τζιχαντιστών.
  
Νωρίτερα την Τετάρτη ο συριακός στρατός απελευθέρωσε το κάστρο-ακρόπολη της Παλμύρας από τους τρομοκράτες όπως και το παλάτι της εμίρισσας του Κατάρ.
Σύροι στρατιώτες ανάρτησαν και φωτογραφίες μέσα από το παλάτι.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν και στα βόρεια της πόλης καταλαμβάνοντας το χωριό Αλ Αμιρίγια και το όρος Αλ Ταρ, το οποίο έχει την Παλμύρα «πιάτο» από κάτω του. Έτσι έχουν θέσει σε θανάσιμο κλοιό τους τρομοκράτες.

Αριστερά στη φωτογραφία δύο Σύροι στρατιώτες στο παλάτι της εμίρισσας του Κατάρ, που απελευθερώθηκε την Τετάρτη 1η Μαρτίου και δεξιά ένα συριακό τανκς έξω από την Παλμύρα.

Παρά την εντυπωσιακή του προέλαση ο συριακός στρατός δεν θα επιτεθεί στην Παλμύρα το βράδυ της Τετάρτης, όπως μεταδίδει ο πολεμικός ανταποκριτής του Al Masdar News, επειδή μέσα στο σκοτάδι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι από παγίδες με εκρηκτικά, που έχουν τοποθετήσει οι τρομοκράτες, όπως και από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο στρατός της Συρίας υψώνει ξανά τη συριακή σημαία στο κάστρο-ακρόπολη της Παλμύρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί φιλοκυβερνητικοί, ανάμεσά τους και πολλοί εθελοντές από αραβικές φυλές, επίσημα εισήλθαν στην Παλμύρα.

Οι εικονιζόμενοι είναι Σύροι στρατιώτες και όχι τζιχαντιστές. Μετά από έξι χρόνια πολέμου ο συριακός στρατός κάπως έτσι μοιάζει. Οι άνδρες ποζάρουν έξω από την Παλμύρα.

Η τελειωτική επίθεση του συριακού στρατού για να απελευθερώσει την ταλανισμένη πόλη αναμένεται να ξεκινήσει με το πρώτο φως της Πέμπτης.
Στην επίθεση προς την Παλμύρα συμμετέχουν η εκπαιδευμένη από τους Ρώσους 5η Λεγεώνα του συριακού στρατού, η 18η τεθωρακισμένη μεραρχία, η δύναμη «Ασπίδα», μέλη της αραβικής φυλής Σαϊτάτ και εθνοφύλακες.
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για πρώτη φορά την Παλμύρα στα τέλη Μαΐου του 2015.
Στις 27 Μαρτίου 2016 η πόλη απελευθερώθηκε από τον συριακό στρατό με τη βοήθεια των Ρώσων. Το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε στην έρημο ανατολικά της πόλης.
Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Παλμύρα με 4.000 τζιχαντιστές που έφερε από το Ιράκ ενώ στην πόλη υπήρχε μια φρουρά όχι περισσότερων από 1.000 Σύρων στρατιωτών.
Ύστερα από τετραήμερη σκληρή μάχη, η οποία άλλαξε πολλές φορές έκβαση, στις 11 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για δεύτερη φορά την Παλμύρα.