Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις για πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Σε «κόκκινο συναγερμό» μέχρι τουλάχιστον το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις υπερεξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η Αθήνα, ενώ οι απειλές για προεκλογική συγκέντρωση του σουλτάνου στην Αγιά Σοφιά οξύνει περαιτέρω το κλίμα, γράφει η εφημερίδα Ειδήσεις.
  
Το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της κάλπης που θα στηθεί στις 16 Απριλίου, ημέρα του ορθόδοξου Πάσχα, στη γειτονική μας χώρα, ανησυχεί έντονα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, είτε προγραμματισμένο είτε από «ατύχημα»,
καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί κάθε μέσο που μπορεί να του προσκομίσει ψήφους, ενώ η ένταση και με τη χώρα μας δείχνει πλέον να αποτελεί στρατηγική επιλογή του, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στο πλέον κρίσιμο διάστημα για πρόκληση θερμού επεισοδίου από τις 4 έως τις 7 Απριλίου πραγματοποιείται στο Αιγαίο η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος», στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ισχυρότατες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και, κυρίως, της Αεροπορίας.
Μεγάλο μέρος των δυνάμεων αυτών, άλλωστε, θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο, καθώς η τουρκική προκλητικότητα ενδέχεται να ενταθεί μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Αν, άλλωστε, ο Ερντογάν χάσει το δημοψήφισμα, η Αθήνα έχει ενημερωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιδιώξει να πετύχει τις υπερεξουσίες που επιθυμεί για το πρόσωπο του μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και αναζητώντας την πλειοψηφία που χρειάζεται.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, η ένταση στο Αιγαίο θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2019, ενώ εκκρεμεί και η «απειλή» του Τσαβούσογλου πως μετά το δημοψήφισμα θα συγκληθεί σύσκεψη των τουρκικών κομμάτων, προκειμένου να αποφασιστεί «κοινή γραμμή έναντι της Ελλάδας».
Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, προβληματίζονται μήπως μια τέτοια εξέλιξη προοιωνίζεται απόφαση της Άγκυρας να προσφύγει, έστω και αργότερα, στο Δικαστήριο της Χάγης, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που για την ίδια είναι περισσότερες από την υφαλοκρηπίδα τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα.
Τυχόν αποτυχία του Ερντογάν να κερδίσει το δημοψήφισμα, πάντως, θα διακόψει ουσιαστικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τις απειλές για προσάρτηση των κατεχόμενων να επανέρχονται, ενώ εντείνονται οι προειδοποιήσεις πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει περαιτέρω έρευνες για κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει στη Λευκωσία τόσο ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όσο κυρίως για επαφές με την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, καταλήγει το δημοσίευμα των Ειδήσεων.