Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Οι τελευταίες ασκήσεις 'με νόημα' των Ε.Δ με αμερικανούς και ισραηλινούς και η μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο(!) εξόργισαν την Ρωσία...Δεν θα πετάει τίποτα!

Οι Ρώσοι χρηματοδοτούν την Τουρκία για την αγορά των S-400

Τα αντιαεροπορικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 ρωσικής σχεδίασης και κατασκευής θεωρούνται πανάκριβα,
λόγω της αποτελεσματικότητάς τους,
αφού μπορούν ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν πολλαπλούς στόχους σε μεγάλη εμβέλεια.

Πρόκειται για ένα πανάκριβο και υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα, το οποίο προστατεύει τη Μόσχα από πυραυλικές επιθέσεις παντός τύπου. Είναι η εξελιγμένη μορφή του S-300, τα οποία είχε αγοράσει η κυπριακή κυβέρνηση (επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη) αλλά μετά από λυσσαλέα αντίδραση των Τούρκων (και μερικών χωρών του ΝΑΤΟ) η Κύπρος αναγκάστηκε να τα αποσύρει και να τα προσφέρει δωρεάν στην Ελλάδα για να τα εγκαταστήσει στην Κρήτη. Με τους S-300 εγκατεστημένους στην Κύπρο, οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι δεν θα μπορούν να σηκώσουν αεροσκάφος, χωρίς αυτό να εγκλωβιστεί στον στόχο τους. Και τώρα θέλουν το προηγμένο σύστημα S-400 για να προστατεύσει δήθεν τα σύνορά τους. Αλλά όμως είναι πανάκριβο. Στην τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στη Μόσχα βρέθηκε η λύση: Ποια είναι αυτή;
 

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα άμυνας S-400, σε περίπτωση που η Ρωσία της χορηγήσει δάνειο για να προβεί στην αγορά αυτή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Rostech Σεργκέι Σεμέζοφ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία24». «Η Τουρκία εκφράζει την επιθυμία να της χορηγηθεί δάνειο, αλλά προς το παρόν το ζήτημα δεν έχει αποφασισθεί, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών διεξάγει συνομιλίες επί του θέματος. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία και αποφασισθεί το ύψος του δανείου, τότε θα υπογράψουμε το συμβόλαιο πώλησης και για τους S-400», δήλωσε ο Τσεμέζοφ.
 

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα εξετάζει διάφορες εκδοχές που σχετίζονται με το αντιαεροπορικό της σύστημα και πως μια από αυτές είναι τα συστήματα S-400. Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα Χουσεϊνί Ντιριόζ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το ζήτημα της αγοράς των S-400 συζητείται, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
 

Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης δηλώσει ότι οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες για την αγορά των S-400 «διεξάγονται σε θετική κατεύθυνση», ενώ τις σχετικές συνομιλίες είχε επιβεβαιώσει τότε και ο Σεργκέι Σεμέζοφ.