Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Στις 28 Μαρτίου ο τουρκικός στόλος στα κοιτάσματα της Κύπρου – Σε εγρήγορση οι ελληνικές δυνάμεις

Σε εγρήγορση έχουν τεθεί Αθήνα και Λευκωσία μετά τις απειλές της Άγκυρας (με νέα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ) για έκδοση παράνομου NAVTEX (345/17) και πραγματοποίηση ασκήσεως του Ναυτικού της με χρήση πραγματικών πυρών στις 28 Μαρτίου,
 για να μην προχωρήσει η Κύπρος στον νέο γύρο εκμεταλλεύσεως του φυσικού υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της, γράφει η εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου.
  
Οι διαδοχικές επισκέψεις στη Λευκωσία των ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, από 24 Μαρτίου ως και 1 Απριλίου, χρονικώς συμπίπτουν με μια εξαιρετικώς κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς η Άγκυρα έχει εντείνει τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, εν όψει του δημοψηφίσματος στη γείτονα της 16ης Απριλίου με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Ιούνιο, όταν στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινούν να δουλεύουν τα γεωτρύπανα, κάτι που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
Αμφότεροι έχουν πρόσφατη την ανταλλαγή απόψεων από την Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους της κυβέρνησης Τραμπ, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων συζήτησαν τόσο το Κυπριακό όσο και γενικότερα την αυξημένη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Άγκυρας σε όλο το φάσμα της «αντιπαραθέσεως».
Επίσης στις 22 Μαρτίου είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού πετρελαϊκού υπερκολοσσού ExxonMobil, της οποίας πρώην επικεφαλής είναι ο νυν Αμερικανός ΥΠΕΞ…
Στις 24 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου με δήλωσή του στην Άγκυρα απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει σε έρευνες με σκοπό την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αέριου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ανταλλαγή απόψεων των Ελλαδιτών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τους Κύπριους συνομιλητές τους και η χάραξη κοινής γραμμής αντιμετωπίσεως της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητος αποτελούν χειρισμό «εκ των ων ουκ άνευ», την οποία μάλιστα ανέφερε σαφώς ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη σύντομη δήλωση του μετά το πέρας της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία, όπου τόνισε ότι «όλοι μαζί θα λύσουμε τα προβλήματα».
Σημειώνεται ότι στις 27 Μαρτίου ξεκινά σε όλο το FIR Αθηνών η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος Ί7» (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ και Η ΑΕ), ενώ ο Π. Καμμένος κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του στην Ουάσιγκτον Τζέιμς Μάτις έθεσε το θέμα της στρατηγικής αναβαθμίσεως της μεγάλης αεροναυτικής βάσεως στη Σούδα, κάτι που θέλουν και οι Αμερικανοί, με αντάλλαγμα την ενίσχυση των ελληνικών Ε.Δ. με μεταχειρισμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα, ιδέα «που συζητούν» οι Αμερικανοί, καταλήγει το δημοσίευμα.
tribune