Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ενοχοποιούν την Ελλάδα πρίν το 'ατύχημα', μια συνήθη τακτική πριν ένα πόλεμο

Guardian: Διπλωμάτες και ειδικοί φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο
Τα φραστικά πυρά μεταξύ των δύο γειτόνων κάνουν ειδικούς σε θέματα άμυνας να εκφράζουν φόβους για ένα «ατύχημα» στην περιοχή, που θα βγει εκτός ελέγχου, σημειώνει ο Guardian.
Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει την αδυναμία ΕΕ και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν μια κρίση εάν συμβεί, αλλά και την απουσία -μέχρι στιγμής- ενός πλήρως λειτουργικού μηχανισμού ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, που λειτουργεί συνήθως πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, καταγράφει τη σταδιακή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν, που οι τελευταίες θεωρούν ότι επιδεικνύει «ανησυχητικά σημάδια απολυταρχισμού».
Στον πρόλογο του άρθρου της, μάλιστα, αναφέρει πως «αναζωπυρώνονται οι φόβοι για έξαρση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι μπορεί να κάνει δημοψήφισμα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και μετά τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, που είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση».
Στο αναλυτικό άρθρο της σημειώνει την οργή του Τούρκου προέδρου για την απαγόρευση από Γερμανία και Ολλανδία σε αξιωματούχους του να κάνουν εκστρατεία υπέρ του «Ναι» σε εδάφη τους, την επιμονή του να χαρακτηρίζει «Ναζί» ευρωπαίους πολιτικούς, εφόσον συνεχίζουν να τον αποκαλούν δικτάτορα και ως τελευταίο δείγμα κορύφωσης της έντασης παραθέτει τις απειλές του Ερντογάν ότι προτίθεται να κάνει στην Τουρκία δημοψήφισμα τύπου Brexit για διακοπή των σχέσεων με την Ε.Ε. λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση».
Και σχολιάζει: «Η εχθρότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει πρόσφατα φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα... Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εμποδίζονται εδώ και καιρό απ’ την Κύπρο και οι συνομιλίες για την επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά έχουν κολλήσει κι είναι απίθανο να προχωρήσουν πριν το δημοψήφισμα.
 
Αλλά οι χειρότερες εντάσεις σημειώνονται στο Αιγαίο μαζί μ’ έναν κλιμακούμενο πόλεμο λέξεων. Μετά την ένταση για τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο – ένα αδιέξοδο που επιτάθηκε όταν το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσής τους- η εχθρότητα μετράται σε σχεδόν καθημερινές αερομαχίες μεταξύ οπλισμένων μαχητικών και εισβολές τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα.
Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα επεισόδιο εκ προθέσεως αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο
Διπλωμάτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας εκφράζουν φόβους για ένα ατύχημα σε μια περίοδο που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι τέθηκαν στο περιθώριο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα [στην Τουρκία]. Στην πίεση συμβάλλει κι η κλυδωνιζόμενη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τη [Γηραιά] ήπειρο.
"Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα επεισόδιο εκ προθέσεως αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο", δήλωσε στον Guardian ο δρ Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης"».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί τις ψήφους των εθνικιστών αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί το τράβηξε ακόμη παραπέρα «ισχυριζόμενος ότι αρκετά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες».
Και το άρθρο καταλήγει: «Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια περαιτέρω απομάκρυνση της τουρκίας απ’ την Ευρώπη θα προκαλέσει καταστροφή σε περίπτωση κρίσης. Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι “αγαπά τους Έλληνες” σε τελετή για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν συνεισέφερε και πολλά στον κατευνασμό των φόβων ότι μέσα στη σύγχυση και το χάος που ταλανίζουν την κυβέρνησή του η Αθήνα θα μπορούσε να εξαρτηθεί απ’ την [παρέμβαση της] Ουάσιγκτον.
“Η Ελλάδα εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ”, είπε ο κ. Ντόκος. “Αλλά όταν δεν υπάρχει ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον που συνήθως είναι ο πυροσβέστης σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και της ΕΕ ακόμη λιγότερη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση αν συμβεί»...


Πηγή: Guardian: Διπλωμάτες και ειδικοί φοβούνται ατύχημα στο Αιγαίο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/327517/guardian-diplomates-kai-eidikoi-fovoyntai-atyhima-sto-aigaio#ixzz4cXExGjo3