Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Oι Η.Π.Α θέλουν τον πλήρη έλεγχο των πολιτών με προσωπικά δεδομένα...μόνο ασφαλής δεν θα είναι οι νέες ταυτότητες

ΗΠΑ ζητούν από Τόσκα γρήγορη έκδοση νέων αστυνομικών ταυτοτήτων


Η επιτάχυνση της έκδοσης νέων «ασφαλών» αστυνομικών ταυτοτήτων ήταν το κύριο θέμα της μη δημοσιοποιημένης συνάντησης του νέου Αμερικανού Πρέσβη
Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, την Τρίτη στην λεωφόρο Κατεχάκη.
Με το δεδομένο ότι οι ελληνικές ταυτότητες, που εύκολα πλαστογραφούνται, μπορεί να χρησιμοποιούνται από τζιχαντιστές κι άλλους ενόπλους σε μετακινήσεις τους, η νέα αυτή παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη έρχεται στην συνέχεια «πιέσεων» που είχαν ασκήσει προ μερικών εβδομάδων στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ που είχαν επισκεφθεί την χώρα μας.
 
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η «πίεση» της αμερικανικής πλευράς αφορούσε και «ενδεχόμενη έξοδο από το πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας (Visa Waiver Program), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης». Κάτι ωστόσο που είχε διαψευστεί σ εκείνη την φάση. Ωστόσο παρόμοιες απειλές είχαν εκτοξευτεί και παλαιότερα (την περίοδο 2013-2014) από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του κ Τόσκα «η αμερικανική πλευρά ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα των ελληνικών υπηρεσιών για έκδοση των ασφαλών ταυτοτήτων το 2019 λόγω και του υψηλού κόστους της τάξεως των 70 εκ ευρώ. Ο αμερικανός διπλωμάτης έδειξε σχετική κατανόηση».

Μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τόσκας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα όπου συζήτησαν το θέμα των ταυτοτήτων αλλά και για τα τρομοδέματα.