Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Τώρα και ο Αναστασιάδης ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει τώρα τις ανησυχίες του Πάνου Καμμένου, για πιθανό θερμό επεισόδιο που θα προκαλέσει η Τουρκία στην Κύπρο, αν και πριν από λίγες ημέρες τον είχε… διαψεύσει.
  
Τους φόβους του για κλίμα έντασης ή ακόμη και θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας και τις ανησυχίες που πρόσφατα είχε εκφράσει δημοσίως ο Πάνος Καμμένος, γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία» και υπογράφει ο Ανδρέας Κούτρας.
Τότε, συνεχίζει η «Δημοκρατία», η κυπριακή πλευρά είχε σπεύσει να διαψεύσει πληροφορίες που ήθελαν την Τουρκία να προκαλεί τεχνητή κρίση στην Κύπρο τον Ιούνιο, οπότε ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 για την άντληση φυσικού αερίου.
Ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε αυτούς τους φόβους στην προσπάθεια που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να συσπειρώσει και να φανατίσει τους πολίτες της χώρας του με στόχο να αποσπάσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
«Περισσότερο με φοβίζει n περίοδος από τώρα ως το τουρκικό δημοψήφισμα και η προσπάθεια να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθούν οι εκλογικοί στόχοι του κ. Ερντογάν» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα CNN Greece.
Συμπλήρωσε μάλιστα: Αυτό είναι ακόμα πιο κρίσιμο, αν ληφθεί υπόψη πως η Τουρκία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, και εισέρχεται σε μια περίοδο σοβαρής ύφεσης.
Σημειώνεται ότι η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ με τη διεξαγωγή ασκήσεων και την έξοδο ερευνητικών σκαφών ήταν αντικείμενο συνομιλιών που είχε πρόσφατα ο Π. Καμμένος με τον Κύπριο ομόλογο του Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης συνέδεσε την ένταση στο Αιγαίο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ποτέ δεν ήταν βοηθητική για το Κυπριακό η όποια ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είπε τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου έριχνε λάδι στη φωτιά απειλώντας για εναλλακτική φόρμουλα στο Κυπριακό από Τουρκία και Τουρκοκυπρίους.
Την Τετάρτη πάντως ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του OHE Αντόνιο Γκουτέρες.