Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Ξεφορτώθηκαν τους μετανάστες στην Ελλάδα, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποιούν οι σχολιαστές του γερμανικού τύπου για την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
η οποία επετεύχθη στις 18 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Το σχόλιο της εφημερίδας Der Tagesspiegel: «Μοναδικός στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, να κρατήσει μακριά από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου τους ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία αλλά στο τέλος και από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι οποίοι φεύγουν από τον πόλεμο αναζητώντας άσυλο και ασφάλεια. Θα καταγγείλει η Τουρκία τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένως απειλήσει; Το τι θα συμβεί εάν το κάνει, είναι ξεκάθαρο: Θα υπάρξει ένα νέο μαζικό κύμα μεταναστών που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή η υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσει τους Έλληνες όσο τους βοήθησε και με την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Στην προσφυγική πολιτική η Ευρώπη εμφανίζεται ως ένωση υποκριτών, εξαρτημένη από το έλεος του Ερντογάν».

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνον εκείνα που τη συμφέρουν. «Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Κομισιόν επαινεί τη συμφωνία με την Τουρκία που επετεύχθη πριν από ένα χρόνο. Αντί για σχεδόν ένα εκατομμύριο ήρθαν από την Τουρκία στην Ελλάδα μόνον 28.000 περίπου άνθρωποι. Ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μειώθηκε από τους 1.145 στους 80. Ωραία θα ήταν βέβαια εάν η Κομισιόν δεν παρουσίαζε μόνο εκείνα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο σχέδιό της. Τι γίνεται με εκείνους τους χιλιάδες που επέλεξαν άλλο δρόμο για την Ευρώπη, από τότε που τα κράτη της ΕΕ έκλεισαν τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό; Έχασαν όντως λιγότεροι άνθρωποι τη ζωή τους στους διάφορους δρόμους προς την Ευρώπη; Σε έναν ειλικρινή απολογισμό έχει θέση και το πολιτικό κόστος που πρέπει να πληρώσει η ΕΕ, που στην προκειμένη είναι η εξάρτηση της από την Τουρκία.

Οι υπεύθυνοι της ΕΕ πρέπει να παραδεχθούν επίσης ότι η συμφωνία εξυπηρετεί την απομόνωση της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο οι αριθμοί με το θετικό μήνυμα».