Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Μουζάλας στο Spiegel: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω

Η Αγκυρα προειδοποιεί: Περιμένουμε 3 εκατ. νέους πρόσφυγες -Να το σκεφτεί αυτό η Ευρώπη
Ενα νέο «κύμα», 3 εκατομμυρίων προσφύγων, είναι στη φάση της μετακίνησης από το Ιράν προς την Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Βεϊσί Καϊνάκ.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, υπάρχουν περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες στο Ιράν και κινούνται προς την Τουρκία. Δυστυχώς είναι κατά κύριο λόγο Αφγανοί ξανά, από τα ανατολικά του Ιράν», είπε ο Καϊνάκ σε συνέντευξη στο CNN Türk, προειδοποιώντας την Ευρώπη.
Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε και την ανησυχία της Αγκυρας για την «αδιαφορία» της Τεχεράνης σχετικά με τη μετανάστευση προς την Τουρκία. «Το Ιράν αγνοεί τη μετανάστευση από εκεί προς την Τουρκία, για να μην πούμε ότι τους βοηθούν», σχολίασε σχετικά.
Ο Καϊνάκ σημείωσε με νόημα ότι οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Τουρκία ως ενδιάμεση στάση και όχι για να μείνουν στη χώρα. «Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να το σκεφτεί αυτό. Δεν θέλουν να μείνουν στην Τουρκία. Θέλουν να περάσουν στη Δύση και για αυτούς η Τουρκία είναι ένα σημαντικό εμπόδιο και υπομένει ένα σημαντικό κόστος», τόνισε ο Καϊνάκ.