Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Πρόσω ολοταχώς για θερμό επεισόδιο

Επιδόρπιο στο μυστικό δείπνο με προσβολή στόχων και εικονικές αερομαχίες σημειώνεται έξω από την Πάφο,

τον Ακάμα, στ' ανοικτά του Καστελορίζου ώς το Αιγαίο
 Την ίδια στιγμή που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντε ψάχνει να δώσει το φιλί της ζωής στις συνομιλίες μέσω μυστικών δείπνων (βλέπε Αβέρωφ - Ακιντζί) και ο Ταγίπ Ερντογάν συγκρούεται κάθετα με την Ευρώπη, ανεβαίνει, συνεχώς, το θερμόμετρο από το Αιγαίο ώς τα ανοικτά της Κύπρου, λόγω συνεχών τουρκικών ασκήσεων και προκλήσεων.
 
  Πρόκειται για στρατιωτικές πρακτικές με στρατηγικό, νομικό και πολιτικό χαρακτήρα, που υποδηλούν αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του FIR της και του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού χώρου της, με ταυτόχρονη προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αλλά και επιβεβαίωσης της πάγιας θέσης ότι το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου συνιστά αναπόσπαστο χώρο του ενιαίου τουρκικού σχεδιασμού.
 
  Ως μορφή αντισταθμίσματος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ από τη μια και Ελλάδας-Ισραήλ από την άλλη στη λογική ενός άτυπου άξονα, στον οποίο η Λευκωσία, λόγω προβλημάτων στην οργάνωση, στα μέσα και στα εξοπλιστικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, συνιστά τον αδύναμο κρίκο σε περίπτωση κρίσης, αφού ουδόλως διαθέτει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. 
 
Στον Ακάμα Η Τουρκία έχει εκδώσει νέες ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις πλησίον της Πάφου σήμερα, 19 Μαρτίου, πλησίον του Ακάμα, μόλις έξω από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις 21 Μαρτίου, ενώ ασκήσεις θα πραγματοποιήσει και στα ανοικτά του Καστελόριζου, καθώς και στο Αιγαίο.
 
 Η τουρκική δραστηριότητα περιορίζεται προς τις περιοχές των κατεχομένων λόγω παρουσίας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εντός του FIR Λευκωσίας, που επεκτείνεται και προς το Αιγαίο ένεκα ασκήσεων με Κύπρο και Ελλάδα. Αερομαχίες, ανεφοδιασμοί, έρευνα και διάσωση Με τη NAVTEX 320/17, ΝΟΤΑΜ Α0949, Α0944 και Β0447/17 η Τουρκία επιχειρεί νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε τέσσερεις περιοχές. Σήμερα Κυριακή διενεργούνται ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε απόσταση 6,7 χιλιομέτρων από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και 28 χιλιομέτρων από το λιμανάκι της Πάφου. Είναι στην ίδια ακριβώς περιοχή που διεξήχθη η άσκηση της 5ης Μαρτίου.
 Την προσεχή Τρίτη, 21 του μήνα, διενεργούνται ασκήσεις αριστερά και δεξιά του Ακάμα και σε μια ενδιάμεση μεταξύ των δυο αυτών περιοχών λωρίδα. 
 
Οι ασκήσεις έχουν αεροναυτικό χαρακτήρα. Διεξάγονται στο κατεχόμενο FIR της Λευκωσίας αλλά φτάνουν έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Προεκτείνονται, δε, εντός του τουρκικού FIR. Στις δυο περιοχές αριστερά και δεξιά του Ακάμα θα διενεργηθούν αεροπορικές ασκήσεις με βομβαρδισμούς και αναχαιτίσεις, ενώ στον ενδιάμεσο χώρο θα πραγματοποιούν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με ελικοφόρα αεροσκάφη, πλοία και ελικόπτερα.
 
Την ίδια μέρα θα διεξαχθούν στα βόρεια και εκτός του κυπριακού FIR ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού. Στήριξη στην Τύμπου Οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται σε συνεννόηση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λεγόμενο FIR των κατεχομένων.
 Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην πολιτική αεροπορία και στα αεροσκάφη που πετούν στο κυπριακό FIR. Η τουρκική στάση συνιστά παράβαση και σαφή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο FIR, καθώς και επιβεβαίωση της κατοχής.
 
 Πάγια πρακτική των Τούρκων είναι να χρησιμοποιούν την αεροπορία τους κατά τρόπον ώστε να πετά γύρω από την Κύπρο, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση τουρκικά πλοία και υποβρύχια λόγω και της κρίσης στη Συρία. Η πρακτική αυτή παραπέμπει στη λογική του ναυτικού αποκλεισμού του νησιού ή, όπως είναι γνωστός στη διπλωματική και στρατιωτική γλώσσα:
Στην Πολιτική των Κανονιοφόρων. Καστελόριζο και «Αρμόδια Αρχή» Τις ίδιες περίπου ώρες, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων σε περιοχές ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, εκεί όπου εικάζεται η ύπαρξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
 
 Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται να έχει ΑΟΖ, παρά μόνο τα χωρικά ύδατα ως νησί που ανήκει στην Ελλάδα. Η περιοχή έχει τεθεί από την Τουρκία σε καθεστώς σιωπηρού casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ.
 
 Η Άγκυρα συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό διότι εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ θα ενώνεται με την κυπριακή, γεγονός που χαλά τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις πλησίον του Καστελορίζου διεξάγονται επί τη βάσει της ΝΟΤΑΜ Α0381. Έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές Αρχές και έχει δοθεί η συγκατάθεσή τους.
Το ίδιο, βεβαίως, δεν έχει συμβεί με την περίπτωση της Κύπρου, όπου σχετικές ΝΟΤΑΜ έχουν εκδοθεί και από το ψευδοκράτος, και πιο συγκεκριμένα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σε δυο επίπεδα.
 
Το ένα αφορά στις τουρκικές ασκήσεις υπό την έννοια ότι διεξάγονται στο «δικό του» FIR. Το άλλο αφορά ανάλογες ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές Αρχές για κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ από τις 20 με 22 Μαρτίου, τις οποίες το ψευδοκράτος με δικές του ΝΟΤΑΜ θεωρεί παράνομες, διότι όπως τονίζει η μόνη αρμόδια «Αρχή» με δικαιοδοσία επί του FIR είναι η δική του. Τουρκικοί στόχοι Με τις ανωτέρω ασκήσεις, οι οποίες επεκτείνονται και προς το Αιγαίο, η Τουρκία επιδιώκει: 1. Κλιμάκωση έντασης. 2. Αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR της. 3. Εμπέδωση προς κάθε κατεύθυνση της αντίληψης ότι στον κατεχόμενο βορρά της Κύπρου έχει τον πλήρη έλεγχο και στον αέρα και στη θάλασσα.
 
Ένας χώρος, ο οποίο είναι ενωμένος με τον τουρκικό και ο οποίος επεκτείνεται ώς το Καστελόριζο και πέραν αυτού, αμφισβητώντας, έτσι, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ΑΟΖ της. 4. Εμπέδωση της αντίληψης διεθνώς, ότι από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα, η περιοχή συνιστά τουρκική λίμνη, την οποία στην πράξη και με όλα τα μέσα που διαθέτει ελέγχει η Τουρκία. Αυτό της δίδει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται και με το εμπόριο, και με τις οδούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και με τα ζητήματα της ασφάλειας, ώστε να διεκδικεί τον ηγετικό ρόλο που θέλει να διαδραματίζει στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά επιπρόσθετο στρατηγικό βάθος, στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος, ενώ σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα, αφού ολόκληρος ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου θα ανήκει στην Τουρκία.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/414863/tourkikos-tsampoukas-me-mparaz-askiseon#.dpuf