Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Βλέπε Ελλάδα να μαθαίνεις! Μετα την Σερβία και τα Σκόπια έρχεται η σειρά σου, με 'Δημοκρατικούς πάντα όρους'

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο Ιβάνοφ στα χνάρια του Μιλόσεβιτς»


Αυτό που κάνει ο Ιβάνοφ στα Σκόπια δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή από την πτώση  του Μιλόσεβιτς στη Σερβία, γράφει η γερμανική εφημερίδα  Φρανκφούρτερ Αλγκεμάιν Τσάιτουνγκ, όπως παρουσιάζεται από την Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα.
 
«Δεν είναι είδηση ότι το κράτος δικαίου και ο διαχωρισμός των εξουσιών, δεν αποδίδονται καλά στα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά, αυτό που συμβαίνει τώρα με τα Σκόπια, δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή από την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς της Σερβίας από το 2000: ένας αρχηγός κράτους να αντιτίθεται στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων των εκλογών», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα στη σημερινή της έκδοση με τίτλο « Στα Σκόπια υπάρχει σύγχυση».
 
«Ο Ιβάνοφ είναι πρόεδρος των Σκοπίων από το 2009, επιλέχθηκε με μεγάλη υποστήριξη από τον τότε πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι  και το κόμμα VMRO-DPMNE.
 
Η αντιπολίτευση βλέπει τον Ιβάνοφ, τίποτε περισσότερο  από έναν υπηρέτη του Γκρούεφσκι.
Ο Ιβάνοφ ισχυρίζεται ότι εάν η αντιπολίτευση σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα θα απειληθεί με διάλυση,  βάσει των πληροφοριών, των ψευδών πληροφοριών, που κυκλοφορούν στα τοπικά δίκτυα επικοινωνίας.
Αυτό ώθησε τον μέλλοντα πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, να βγει και να πει δημόσια ότι όλες αυτές οι φήμες που διαδίδονται είναι ψευδείς.
«Η φήμη που λέει ότι κάθε πολίτης θα υποχρεούται να μαθαίνει αλβανικά  αλλιώς θα έχει πρόστιμο, είναι ένα μεγάλο ψέμα», δήλωσε ο Ζάεφ
Έντι Ράμα: Η πλατφόρμα δεν περιέχει όρους, αλλά ένα όραμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο Βερολίνο, όπου ήταν φιλοξενούμενος από το ίδρυμα «Friedrich Ebert» απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων έγινε στα Τίρανα.
«Εγώ μεσολάβησα μεταξύ των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, επειδή στο παρελθόν δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Το θέμα είναι ένα- αυτός που θα συνεργασθεί με τα αλβανικά κόμματα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως τις αρχές της Συμφωνίας της Οχρίδας και να φέρει τα θέματα της συμφωνίας στην κυβέρνηση», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Ράμα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα,  τα Σκόπια δεν πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια. Οι Αλβανοί στα Σκόπια αποτελούν συστατικό στοιχείο του κράτους, μια οντότητα, δεν είναι μια μειονότητα. Η χώρα πρέπει να σχηματισθεί από δύο ίσες οντότητες, Σλάβους και Αλβανούς. Η μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, αποτελεί μια βόμβα που μπορεί να εκραγεί οποτεδήποτε. Το θέμα είναι πως θα αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος», είπε ο Ράμα.
http://www.echedoros-a.gr/2017/03/frankfurter-allgemeine-zeitung.html#more