Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κόκκινος συναγερμός σε στρατό και ΕΥΠ για την κρίση στα Σκόπια

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΥΠ εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης στα Σκόπια.
  
Η Αθήνα δεν παύει να παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες μέρες το κλίμα αποσταθεροποίησης που δημιουργείται στα Σκόπια εξαιτίας της πόλωσης και του επικίνδυνου πολιτικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει η χώρα, όπως γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Έθνος.
Μέρα με τη μέρα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται ολοένα και περισσότερο, με τους οπαδούς του κόμματος VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, να διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων και να απειλούν ότι θα αποκλείσουν το Κοινοβούλιο, με σκοπό να μην επιτρέψουν την είσοδο βουλευτών των άλλων κομμάτων.
Προς το παρόν ο βασικός αντίπαλος του Γκρούεφσκι, ο Ζόραν Ζάεφ, δεν βγάζει τους οπαδούς του στους δρόμους φοβούμενος ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τα Σκόπια εμφανίζονται διχασμένα και δεν διαφαίνεται διέξοδος, καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν απέφεραν λύση, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και την Αλβανία, για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ.
Μπροστά σ’ αυτήν τη νέα εστία αποσταθεροποίησης που δημιουργείται στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και Προστασίας του Πολίτη καλούνται άμεσα να λάβουν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα με ενίσχυση της μεθορίου μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς.
Συγκεκριμένα:
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που πριν από μερικούς μήνες πραγματοποίησε άσκηση στην περιοχή, καλείται να είναι έτοιμη ώστε από τη στιγμή της κλήσης και εντός δύο ωρών να μπορούν να μετακινηθούν οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και εντός έξι ωρών τα τεθωρακισμένα.
Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι Τελωνειακές Αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα «περάσματα» κατά μήκος της μεθορίου.
Οι κεντρικές Υπηρεσίες Πληροφοριών καθώς και τα περιφερειακά και τοπικά δίκτυα αυτών να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή ώστε η χώρα να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και ακραίες καταστάσεις στα βόρεια σύνορά της.
Για τον σκοπό αυτό τις επόμενες μέρες θα αναζητηθεί η δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας με όλες τις Μυστικές Υπηρεσίες των συμμαχικών χωρών.
Πηγή: ethnos.gr
http://www.tribune.gr/greece/news/article/339825/kokkinos-sinagermos-se-strato-ke-efp-gia-tin-krisi-sta-skopia.html