Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Η Συρία αντιμέτωπη με επισιτιστική κρίση – «Στέρεψε» ο Ευφράτης


 Η Συρία το 2021 παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής σιταριού τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press.

Αυτό συνέπεσε με μια προειδοποίηση που εξέδωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η οποία ανέφερε ότι η Συρία υπέφερε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Η μείωση της γεωργικής παραγωγής έρχεται καθώς η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία υποφέρει από συνθήκες πείνας σε περιοχές της χώρας, με πάνω από το 90% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας και περισσότερους από 12,4 εκατομμύρια ανθρώπους να χαρακτηρίζονται ότι τελούν σε «επισιτιστική ανασφάλεια» από τον FAO.


Η συγκομιζόμενη έκταση σίτου υπολογίζεται σε 787.000 στρέμματα, λίγο περισσότερο από τη μισή έκταση που συγκομίστηκε το 2019, ενώ η συγκομιζόμενη έκταση κριθαριού ήταν 352.000 στρέμματα, περίπου 75% λιγότερο από πέρυσι.


Η γεωργία στη Συρία αντιπροσώπευε το 17,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2010.


Περίπου το 17% του συνολικού εργατικού δυναμικού, ή σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι, εργάζονταν στον αγροτικό τομέα.


Η συνολική έκταση της Συρίας είναι 18,5 εκατομμύρια εκτάρια και η αρόσιμη και δασική έκταση είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια εκτάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2010.


Η γεωργία στη Συρία ήταν η κύρια οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι αγροτικές εξαγωγές συνεισέφεραν σημαντικό μερίδιο στο εξωτερικό εμπόριο και στην εισροή συναλλάγματος.


Παρέχει επίσης πολλές πρώτες ύλες για άλλους διάφορους οικονομικούς και βιομηχανικούς τομείς.


Προηγουμένως, ο αγροτικός τομέας κατείχε τη δεύτερη θέση μετά το πετρέλαιο ως προς τα έσοδα από εξαγωγές στο ισοζύγιο των συριακών εξαγωγών.


Η Συρία παρήγαγε πολλά γεωργικά προϊόντα όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα αγρού, βαμβάκι, ελιές, φιστίκια και πολλά άλλα.


Διατροφική ανασφάλεια

Σε άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον FAO στις 16 Δεκεμβρίου, φαίνεται ότι η Συρία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, δηλαδή της επισιτιστικής ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή.


Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή ζει σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, παράλληλα με την αύξηση του επιπέδου της πείνας, το οποίο έφτασε το 91,1% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση.


Ο Victor Nylund, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά στη Συρία (UNICEF), προειδοποίησε για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της κρίσης.


«Η ανεπαρκής ροή του νερού από τον Ευφράτη έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Nylund.


«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια συζήτηση σε περιφερειακό επίπεδο για να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό», τόνισε.


Η έλλειψη νερού έχει σοβαρές συνέπειες για περισσότερα από τη γεωργία.


Σύμφωνα με τη UNICEF, η κακή ποιότητα του νερού οδηγεί σε σημαντικά περισσότερα κρούσματα ασθενειών όπως η διάρροια, ειδικά μεταξύ των παιδιών.


Η χαμηλή στάθμη του νερού απειλεί επίσης την παροχή ρεύματος.


Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία προμηθεύονται την ηλεκτρική τους ενέργεια κυρίως από τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Ευφράτη.


Κρίση νερού στη Χασάκα

Στην επαρχία Χασάκα, που θεωρούνταν το «καλάθι τροφίμων» της Συρίας, η κρίση του νερού έχει γίνει πιο σοβαρή.


Η κρίση του νερού είναι ακόμη χειρότερη στην περιοχή Χασάκα, η οποία στο παρελθόν ονομαζόταν «καλάθι ψωμιού της Συρίας».


Κάποτε παρήγαγε περίπου το ήμισυ των σιτηρών της χώρας.


Σήμερα, οι δεξαμενές έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλες λακκούβες όπου οι νεαροί άνδρες πιάνουν ψάρια με γυμνά χέρια.


Ο ποταμός της πόλης, Χαμπούρ, που υποτίθεται ότι παρέχει πόσιμο νερό, έχει στεγνώσει λόγω της έλλειψης βροχής.


Το μόνο που απομένει για τους κατοίκους της Χασάκα αυτή τη στιγμή είναι το αντλιοστάσιο νερού Αλούκ κοντά στα τουρκικά σύνορα, το οποίο τροφοδοτεί περισσότερους από 460.000 ανθρώπους.


Ωστόσο, η πηγή αυτή απειλείται, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το υδραγωγείο λειτουργούσε μόνο κατά διαστήματα γιατί η Τουρκία έχει διακόψει το νερό.


«Οι επίμονες διακοπές των βασικών υπηρεσιών προς τους αμάχους στη Συρία αυξάνονται.


Οι συνεχιζόμενες διακοπές στον κρίσιμο σταθμό νερού Αλούκ στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε η UNICEF τον περασμένο Ιούλιο.


Οι άνθρωποι στη Χασάκα παίρνουν τώρα το πόσιμο νερό τους από μεγάλες δεξαμενές νερού που μεταφέρονται στην πόλη με φορτηγά.


Αλλά το νερό είναι ακριβό: 1.000 λίτρα κοστίζουν περίπου 6.000 λίρες Συρίας (SYP) ή περίπου 2 ευρώ (2,25 $) — πολλά χρήματα σε μια περιοχή όπου ο μέσος μισθός ισοδυναμεί με μόλις 53 ευρώ το μήνα.


Συνθήκες που μοιάζουν με ξηρασία

Ο πληθυσμός στις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας εξακολουθεί να μην μπορεί να έχει υγιή και ασφαλή πρόσβαση σε επαρκή παροχή πόσιμου νερού, για περιβαλλοντικούς λόγους λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται από τη μακροχρόνια σύγκρουση, ανέφερε έκθεση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο.


Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Σεπτεμβρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού, 5,5 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ζωτικής σημασίας αποθέματα νερού μετά τη μείωση των επιπέδων του ποταμού Ευφράτη από τον περασμένο Ιανουάριο.


Η έλλειψη νερού που ρέει στον ποταμό που πηγάζει από την Τουρκία, εκτός από την έλλειψη βροχής και τις υψηλές μέσες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στη δημιουργία συνθηκών ξηρασίας στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.


Η Συρία κατατάσσεται επί του παρόντος στην έβδομη θέση στον παγκόσμιο δείκτη κινδύνου 191 χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από ένα συμβάν ανθρωπιστικής ή φυσικής καταστροφής που θα μπορούσε να κατακλύσει την ικανότητα αντίδρασης, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που εμποδίζει τα επαρκή μέτρα ετοιμότητας.


Η ξηρασία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχει πλήξει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις που εξαρτώνται κυρίως από το νερό της βροχής σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια.

https://www.tribune.gr/world/news/article/793791/i-syria-antimetopi-me-episitistiki-krisi-sterepse-o-eyfratis.html