Μια εκκλησία 70 τετραγωνικών μέτρων, ίδια με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, θα χτίσουν οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού Φυλάκιο, δίπλα στις υπάρχουσες δομές φιλοξενίας μεταναστών,
για να ανακόψουν την επέκταση των δομών και την αύξηση της χωρητικότητάς τους.
Οι 300 κάτοικοι του χωριού Φυλάκιο Ορεστιάδας δίπλα στα τουρκικά σύνορα, δίνουν τη δική τους μάχη προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών και προσφύγων και του Προαναχωρησιακού Κέντρου.
Αποστολή του Sputnik στον Έβρο: Φανή Χαρίση
Ένα μικρό χωριό, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις των δυο δομών φιλοξενίας (ΚΥΤ) και κράτησης αλλοδαπών που δεν δικαιούνται άσυλο και στη συνέχεια απελαύνονται (ΠΡΟΚΕΚΑ). Βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά.
Η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων του -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υπερήλικες- έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι νέοι εγκατέλειψαν το Φυλάκιο για να βρουν μια καλύτερη ζωή είτε σε μεγάλες πόλεις είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Το δημοτικό σχολείο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό και άδειο αφού πλέον δεν υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν σε αυτό.
© Sputnik / Kostis Ntantamis /
Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αυξήσει τη χωρητικότητα σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους που είναι αποφασισμένοι να το σταματήσουν θυμίζοντας τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το Φυλάκιο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις Καστανιές.
«Το ΠΡΟΚΕΚΑ λειτουργεί από το 2007 και δίπλα ακριβώς είναι το ΚΥΤ. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, εδώ θα γίνει μια ενιαία δομή, με φράχτες ύψους έξι μέτρων και ενδιάμεσά τους άλλο φράχτη τριών μέτρων. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει η επέκταση του ΚΥΤ και συμφωνούμε να γίνει κάποια αναβάθμιση στις υπάρχουσες δομές για τους ανθρώπους που ζουν μέσα. Το ΠΡΟΚΕΚΑ έχει καεί 4-5 φορές για να δοθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα. Ζητούμε να παραμείνει η χωρητικότητά του ως έχει και να μην αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που θα κρατούνται σε αυτό» τόνισε ο κ. Τυρμπάκης
Εκκλησία σαν την Αγία Σοφία χτίζουν στο Φυλάκιο
Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, έχει ήδη ενοικιάσει 33 στρέμματα δίπλα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να επεκτείνει τις δομές. Όμως δίπλα σε αυτά τα στρέμματα, υπάρχει ένα αγροτεμάχιο έξι στρεμμάτων το οποίο παρότι το κράτος ήθελε να το νοικιάσει, ο κάτοχός του το παραχώρησε για να ανεγερθεί εκκλησία.
Ο 75χρονος Κώστας Σωτηρόπουλος, κάτοικος του Φυλακίου, μιλώντας στο Sputnik εξήγησε τους λόγους που παραχώρησε το αγροτεμάχιό του το οποίο, όπως είπε, «είχε αγοράσει με κόπο και πολλή δουλειά».
Ο κάτοικος του Φυλακίου Ορεστιάδας, Χρήστος Σωτηρόπουλος
© Sputnik / Kostis Ntantamis
/ «Ζω εδώ χρόνια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρουν μετανάστες και θα τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό μας. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και οι αρμόδιοι με πλησίασαν πολλές φορές για να δώσω (σ.σ. το αγροτεμάχιο). Τους είπα ότι δεν θα τους το δώσω και θα το παραχωρήσω δωρεά στην Εκκλησία να κάνουμε έναν Ναό» εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος.
Μάλιστα μας αποκάλυψε ότι ο Ιερός Ναός θα έχει το όνομα «Αγία Σοφία» και το σχέδιο κατασκευής της θα είναι «όπως της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη»
«Θα έχει ακριβώς το ίδιο σχέδιο και θα είναι περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα, ενώ γύρω της θα φυτέψουμε δένδρα, θα βάλουμε και παγκάκια για να πηγαίνει ο κόσμος» δήλωσε προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι «Σοφία λένε και τη σύζυγό μου», δίνοντας έτσι έναν ακόμα λόγο για τη βάφτιση της εκκλησίας.
Δίπλα του, ο συνταξιούχος δάσκαλος Ιωάννης Αντωνιάδης επισημαίνει ότι όλο το χωριό είναι κατά της επέκτασης των δύο δομών και ζητά να μην υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας.
«Είμαστε θετικοί στο να βελτιωθούν οι υποδομές για αυτούς τους ανθρώπους, όχι όμως να αυξηθεί η χωρητικότητα, γιατί αν είναι ανοιχτές οι δομές -όπως θέλουν- θα είναι πρόβλημα όχι μόνο για το χωριό μας, αλλά για όλη την περιοχή. Τα χωριά εδώ είναι όλα σχεδόν εγκαταλειμμένα. Οι νέοι έχουν φύγει γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και όσοι μένουν, είναι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους» τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.
Οι 29 πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής έχουν αποφασίσει να δωρίσουν από έναν μισθό προκειμένου να ανεγερθεί η εκκλησία.
«Φοβόμαστε ότι θα γίνει Μόρια»
Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης μαζί με όλους τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων έχουν δημιουργήσει επιτροπή αγώνα κατά της επέκτασης των δομών ζητώντας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να τους δοθεί το τεχνικό σχέδιο «για να καταλάβουμε τι πρόκειται να κάνουν τελικά».
«Η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή είναι να έρθουν τα αρμόδια υπουργεία να μας καταθέσουν το τεχνικό δελτίο με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που θέλουν να δημιουργήσουν: Ποιες υποδομές, σε ποιο χώρο και πόσα τετραγωνικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.
Όπως εξήγησε, σήμερα η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 330 ατόμων, ενώ του ΠΡΟΚΕΚΑ 374 ατόμων - αν και κάποια στιγμή μειώθηκε σε 240 άτομα. Το ΠΡΟΚΕΚΑ, τον Αύγουστο του 2020, έκλεισε για να ανακαινισθεί και όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγες ημέρες και σε έναν μήνα ίσως να λειτουργήσει.
«Είπαν ότι θα αυξήσουν το ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις. Μία ασάφεια είναι αυτή, γιατί δεν ξέρουμε αν είναι στην αρχική χωρητικότητά του ή στο ανακαινισμένο που θα προστεθούν οι 240 θέσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η δυναμικότητα των δομών θα είναι 750 ατόμων.
Ανέφερε ότι οι φορείς «στο μόνο που συναινούμε να γίνει είναι βιολογικός καθαρισμός, κτίριο διοίκησης και ιατρείο» και επισήμανε πως ανησυχούν «να μην γίνει μια δομή η οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε ΚΥΤ: Δηλαδή την 25η ημέρα ο μετανάστης μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος παρότι δεν έχει εξεταστεί πλήρως το αίτημα του (σ.σ. για άσυλο)».
«Φοβόμαστε πάρα πολύ ότι μπορεί εδώ να γίνει Μόρια» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ανακοίνωσε την επέκταση των δύο δομών ζητώντας μέσω προκήρυξης να ενοικιάσει 72 στρέμματα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις και να αυξήσει τη χωρητικότητα του ΚΥΤ φτάνοντας τα 1.500 άτομα.
Η σφοδρή αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Ορεστιάδας, αλλά και του Έβρου συνολικά, προκάλεσαν την αναδίπλωση της κυβέρνησης, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Λίγες ημέρες μετά, ωστόσο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε στην ενοικίαση 33 στρεμμάτων ανακοινώνοντας την επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται υπό ανακαίνιση από τον περασμένο Αύγουστο.