Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Πόλεμος χωρίς τέλος στην ηρωίδα δασκάλα της Θράκης

Καταγγελίες της Χαράς Νικοπούλου ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τοπικοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να κλείσουν τη μονάδα φιλοξενίας παιδιών που έχει οργανώσει και λειτουργεί στην ορεινή Ροδόπη
Η Χαρά Νικοπούλου, η ηρωίδα δασκάλα που από το 2002 έχει αφιερώσει τη ζωή της διδάσκοντας στους Πομάκους μαθητές την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, έγινε ευρέως γνωστή από τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε για την επιλογή της αυτή. Οι απειλές για τη ζωή της, η διαρκής συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της και ο βίαιος ξυλοδαρμός της από μουσουλμάνο κάτοικο χωριού της Θράκης πριν από 10 χρόνια δεν την πτόησαν. Παρά τα συνεχή εμπόδια, η κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Νικόπουλου επιμένει να κάνει αυτό που θεωρεί αυτονόητο, να αποτρέψει τα παιχνίδια της Αγκυρας που εξελίσσονται στη Θράκη, συχνά με την ανοχή και της επίσημης ελληνικής Πολιτείας.
Και όσο επιμένει τόσο οι επιθέσεις προς αυτήν εντείνονται, με τελευταίο κρούσμα τη συντονισμένη προσπάθεια, όπως καταγγέλλει, από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τοπικούς δημοσιογράφους να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας φιλοξενίας, αγωγής και αποκατάστασης ανηλίκων (χριστιανοί και μουσουλμάνοι), την οποία έχει οργανώσει η ίδια τα τελευταία χρόνια στην ορεινή Ροδόπη.

Η μονάδα λειτουργεί από το 2013 στον χώρο του ανενεργού στρατιωτικού Εθνικού Φυλακίου «Ακρίτας», το οποίο παραχωρήθηκε από το ΓΕΣ στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», όπου συμμετέχει και η κυρία Νικοπούλου. Ωστόσο, οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται πλέον έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, με αποκορύφωμα την επιχείρηση ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από τον Στρατό (με την αιτιολογία ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί επιχειρησιακά) και τον οικείο μουσουλμανικό Δήμο Αρριανών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της κυρίας Νικοπούλου, η ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της άρχισε από μια ομάδα συντακτών τοπικής εφημερίδας «με έναν καταιγισμό συκοφαντικών ισχυρισμών προς κάθε αρμόδια δημόσια υπηρεσία (Δήμος Κομοτηνής, Πολεοδομία, ΙΚΑ, ΓΕΣ κ.λ.π.), οι οποίες απορρίφθηκαν εγγράφως, κατόπιν των σχετικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. Εντούτοις, κατά την ίδια, άνοιξαν παρασκηνιακά δίαυλο επικοινωνίας με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου (η οποία εμφανίζεται να μιλά δημοσίως για κίνδυνο αναβίωσης των «παιδουπόλεων της Φρειδερίκης»), με την αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών του ΓΕΣ και άλλους φορείς, τους οποίους πίεσαν συστηματικά εις βάρος της λειτουργίας της Στέγης.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και, ενώ προηγουμένως για κάποιο διάστημα είχε ανακληθεί η άδεια χρήσης των εγκαταστάσεων, αυτό επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, με απόφαση του διοικητή της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς». Η κυρία Νικοπούλου απάντησε στην απόφαση για ανάκληση λειτουργίας της Οικογενειακής Στέγης με εξώδικη διαμαρτυρία, η οποία επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στους αρμόδιους αξιωματικούς της Ταξιαρχίας.

Ακολούθησε άλλη μία -η δεύτερη στη σειρά- απόφαση ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της Στέγης στις αρχές Οκτωβρίου, αυτήν τη φορά από τον Δήμο Αρριανών. Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι νομικές διαδικασίες που αφορούν την παραχώρηση χρήσης, ο δήμαρχος Αρριανών, που... συμπτωματικά είναι και αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, υπέγραψε το εν λόγω έγγραφο, με το σκεπτικό ότι εκλείπει πλέον μία εκ των προϋποθέσεων χορήγησης της αδείας, η παραχώρηση εκ μέρους του Στρατού.

Στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου οι δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να «πολεμούν» με σφοδρότητα την κυρία Νικοπούλου, καταδικάστηκαν με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών.
Μάλιστα, ένας εκ των μαρτύρων υπεράσπισης, αναφέρει η δασκάλα, παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την έδρα, ότι όλη αυτή η «ομάδα» λειτουργούσε σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων της Ξάνθης, με σκοπό την εξαρχής ανάσχεση κάθε προοπτικής εδραίωσης της δραστηριότητάς της στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης.
Μεθοδεύσεις
Σε αυτήν την προσπάθεια, καταγγέλλει η ίδια, είχαν και τη δημόσια στήριξη από μερίδα ανθρώπων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, και έχουν επανειλημμένως ευθυγραμμιστεί με τις ανθελληνικές μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.
Πριν από λίγες μέρες η Χαρά Νικοπούλου μηνύθηκε από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, όπως και ο μητροπολίτης Αμβρόσιος, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, επειδή σε παλαιότερη συνέντευξή της στη «δημοκρατία» αναφέρθηκε στα στάδια της γενοκτονίας που συντελούνται αυτήν τη στιγμή στη Θράκη, εν καιρώ ειρήνης.

Η κυρία Νικοπούλου με δήλωσή της ζητεί από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο να επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά και να λήξει το θέμα θετικά για την οικογενειακή στέγη «Ακρίτα», γραπτώς και άμεσα, καθώς, όπως αναφέρει, «η ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από τον Δήμο Αρριανών, ως επακόλουθο της εντολής ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του Φυλακίου, έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τη λειτουργικότητα της Στέγης». Σημειώνει εξάλλου την προ ενός έτους δέσμευση του υπουργού «για την επιμήκυνση της παραχώρησης χρήσης του φυλακίου σε 25 χρόνια».
Η προσφορά της οικογενειακής στέγης «Ακρίτα»
Η οικογενειακή Στέγη «Ακρίτα» έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής επτά παιδάκια, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Απασχολούνται σε αυτήν περίπου 20 άτομα, τα οποία έχει εγκρίνει η οικεία Πρόνοια του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα πλήρες προσωπικό ιατρών, ψυχολόγων, τραπεζοκόμων και συντηρητών, που, όποτε απαιτείται, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εξάλλου, στην «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη» απασχολούνται εκπαιδευτικοί για τα μαθήματα της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, των μαθημάτων της μουσικής παιδείας καθώς και της διδασκαλίας και των τριών μειονοτικών γλωσσών (τουρκικά, πομακικά και ρομανί), όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης. Επίσης, ως εθελοντές εργάζονται απλοί πολίτες, που βοηθούν στη σίτιση των παιδιών, στο πλύσιμο των ρούχων των αστέγων της πόλης, στις διανομές τροφίμων, ρούχων, υποδημάτων και καυσόξυλων. Η ομάδα των γιατρών της Κιβωτού κατά καιρούς προσφέρει δωρεάν τις ιατρικές συμβουλές της στα σχολεία της Θράκης και κυρίως στα Πομακοχώρια, ενώ εκπονούνται και επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στις δύο Ανώτατες Σχολές Πολέμου, της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, στην Ακαδημία Αθηνών και σε πολλά συνέδρια.