Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Σκηνικό ολικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή - Μ.Νετανιάχου: «Εάν το Ιράν εγκαταστήσει στρατό στη Συρία θα κτυπήσουμε»

Σκηνικό ολικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή στο τρίγωνο Σαουδική Αραβία-Ιράν-Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά του Ιράν για πόλεμο, εάν η Τεχεράνη εγκαταστήσει βάσεις και στρατό στο συριακό έδαφος,
 ή εάν επιμείνει στο στόχο για παραγωγή πυρηνικών  όπλων.
Πιο συγκεκριμένα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε τελετή το βράδυ της Πέμπτης δήλωσε:
«Το έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, ότι δεν θα ανεχθούμε την κατοχή πυρηνικών από το Ιράν και ότι δεν θα επιτρέψουμε σε Ιρανούς στρατιώτες να στρατοπεδεύσουν δίπλα στα σύνορά μας ή αλλού», τόνισε, για να προσθέσει:
«H γόνιμη συνεργασία μας με τις αραβικές χώρες (σ.σ. βλέπε Σαουδική Αραβία) είναι πολλές φορές κρυμμένη, αλλά πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και πιστεύω ότι θα θεωρήσουν γόνιμο να επεκτείνουν τον κύκλο της ειρήνης, διότι αυτό συμβαίνει στις συζητήσεις στο παρασκήνιο.
Οποιοσδήποτε, όμως, θελήσει να μας κάνει στόχο, θα τον χτυπήσουμε και όποιος μας θέσει σε κίνδυνο αφανισμού, θα κινδυνεύσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη.
Στο μεταξύ οι σχέσεις της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν επιδεινώνονται συνεχώς με αφορμή και τον πόλεμο στην Υεμένη.
Στη νέα επιδείνωση κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η εκτόξευση του βαλλιστικού  πυραύλου από την Υεμένη κάτι για το οποίο το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, ως υποκινητή της επίθεσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel Al-Jubeir δήλωσε σχετικά: «Το βασίλειο δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε και θα διστάσει να υπερασπιστεί την ακεραιότητά του και την ασφάλειά του».
Η Pat Thakar επικεφαλής στο τμήμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής του Economist Intelligence Unit δήλωσε πως η ένταση στην περιοχή δε θέλει πολύ για να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.
«Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην Μέση Ανατολή. Σε περιφερειακές συγκρούσεις  στην περιοχή, πολύ συχνά βλέπουμε την Σ.Αραβία και το Ιράν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, ενώ πολύ συχνά παρουσιάζονται διαφορές και για θρησκευτικά ζητήματα».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο αυτών χωρών «αυτό θα σημάνει την πιο επικίνδυνη περίοδο όχι μόνο για τη Μέση ανατολή αλλά για όλο τον πλανήτη», για να προσθέσει:
«Ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε το Ιράν θέλουν πόλεμο. Η κάθε μια χώρα για τους δικούς της λόγους. Μια όμως ένοπλη αναμέτρηση κυριολεκτικά θα τινάξει και την παγκόσμια οικονομία στον αέρα καθώς θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου κατά τουλάχιστον 500%».
pronews