Δριμεία κριτική στην επιχείρηση-σκούπα "Ξένιος Ζευς" στην Αθήνα ασκεί η έκθεση της Human Rights Watch με τίτλο "Ανεπιθύμητοι Επισκέπτες".
Η έκθεση δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση της Deutsche Welle και περιγράφει περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις Αρχές.
"Όλοι οι μπλακ έξω" φώναζαν οι αστυνομικοί μπαίνοντας σε λεωφορείο στην πλατεία της Αμερικής αρχές Φεβρουαρίου, για να κατεβάσουν αφρικανούς και ασιάτες επιβάτες.
Οι υπόλοιποι, έλληνες επιβάτες, χειροκροτούσαν. Ένας από εκείνους που κατέβηκε για την εξακρίβωση στοιχείων ήταν ο 19χρονος Τούπακ από τη Γουινέα. Ήταν ένας από τους 44 μετανάστες που μίλησαν στην οργάνωση Human Rights Watch.
Πάνω στις μαρτυρίες τους, αλλά και σε στατιστικά στοιχεία στηρίχθηκε η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο "Ανεπιθύμητοι Επισκέπτες": Η Ελληνική Αστυνομία κακοποιεί μετανάστες στην Αθήνα", η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Τα στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς" είναι μάλλον αποκαρδιωτικά για όσους αναζητούν γρήγορες λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.
Μεταξύ Αυγούστου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, η αστυνομία έλεγξε 85.000 αλλοδαπούς, από τους οποίους μόλις το 6% βρίσκονταν παράνομα στη χώρα. Οι υπόλοιποι είχαν είτε νόμιμα χαρτιά είτε είχαν καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Απειλές, απρεπής συμπεριφορά, αλλά και χρήση βίας
Στην έκθεση της HRW η ελληνική αστυνομία κατηγορείται για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνέντευξή του στην DW o επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της Human Rights Watch Βέντσελ Μιχάλσκι αναφέρεται στις σημαντικότερες παραβιάσεις:
"Είναι η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας που προκύπτει από την πολύωρη κράτηση των μεταναστών για την εξακρίβωση στοιχείων. Σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε και χρήση βίας, ενώ στις περισσότερες απειλές και απρεπής συμπεριφορά. Η επιλογή των ατόμων για εξακρίβωση γινόταν κυρίως με κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους ή την εξωτερική τους εμφάνιση".
Απαντώντας στην οργάνωση, οι ελληνικές αρχές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της προσαγωγής μεταναστών για την εξακρίβωση στοιχείων.
Όμως η HRW τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα έτσι ώστε οι αστυνομικοί να είναι σε θέση με τεχνικά μέσα να εξακριβώνουν την αυθεντικότητα εγγράφων επί τόπου, για να μην απαιτείται κάθε φορά προσαγωγή των μεταναστών σε τμήμα. Επικρίνουν επίσης ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα, ώστε και να γνωρίζουν πως να συμπεριφέρονται σε όσους ελέγχουν, αλλά και βασικές αρχές του μεταναστευτικού δικαίου και ασύλου.
Η Ελλάδα επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος
Παρά την κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της HRW υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μεταναστών, είτε έχουν τα νόμιμα έγγραφα είτε όχι.
Όπως επισήμανε, "είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απελάσει από τη χώρα παράνομους μετανάστες. Γνωρίζουμε επίσης ότι με τη συμφωνία Δουβλίνο 2 η Ελλάδα επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος.
Πόσο μάλλον τώρα, που η χώρα βιώνει οικονομική κρίση. Όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια αξιοπρέπεια, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε. Δεν μπορούμε να τους φερόμαστε σαν να είναι ζώα. Δεν είναι δική τους ευθύνη ότι η Ευρώπη έχει ένα περίεργο μεταναστευτικό νόμο, που ρίχνει όλο το βάρος της μετανάστευσης στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Όμως η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει το κράτος δικαίου και να σέβεται στην αξιοπρέπεια των μεταναστών".
news247.gr