Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Στο στόχαστρο της Ρωσίας οι πυραυλικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης στο έδαφος της Αρμενίας επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων “Iskander-M” δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο εμπειρογνώμονας για τα προβλήματα της Υπερκαυκασίας Βίκτωρ Γιακουμπιάν.
Σύμφωνα με όσα είπε, σε προκειμένη περίπτωση, στόχος των πυραύλων αυτών δεν είναι το αζερικό έδαφος, αλλά οι εγκαταστάσεις του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούνται από ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και από πυραυλικά συστήματα Patriot.Ο αναλυτής σημείωσε μεν ότι δε διαθέτει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση των πυραύλων “Iskander-M” στην Αρμενία, αλλά τόνισε ότι οι σχετικές πληροφορίες προς το παρόν δεν έχουν διαψευστεί.
«Μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν πολύ λογική. Θυμούμαστε την πρόθεση της Μόσχας να εγκαταστήσει συστήματα “Iskander-M” στο Καλίνινγκράντ σε περίπτωση εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην Πολωνία.

Οι Αμερικανοί απέσχον αυτού του βήματος και η Ρωσία εκ μέρους της αποφάσισε να μη θέσει σε στόχαστρο το πολωνικό έδαφος από κοντά. Στην Τουρκία όμως αναπτύχθηκαν στοιχεία του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ και αυτό απετέλεσε αφορμή για ανταπόδοση εκ μέρους της Ρωσίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια καλύτερη έδρα για τους “Iskander” παρά την Αρμενία, η οποία είναι μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας και φιλοξενεί μακροπρόθεσμα μια ρωσική στρατιωτική βάση», δήλωσε ο Βίκτωρ Γιακουμπιάν.

Παράλληλα ο αναλυτής υπενθύμισε για σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από το ρωσικό ΓΕΣ με στόχο την εξουδετέρωση του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. «Η εγκατάσταση των “Iskander-Μ” στην Αρμενία μπορεί να πλαισιώνεται στο σύμπλεγμα στρατιωτικο-τεχνικών μέτρων που αποβλέπουν σε εξουδετέρωση της ενδεχόμενης αρνητικής επιρροής του παγκόσμιου αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στο δυναμικό του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου», υποστήριξε ο κ. Γιακουμπιάν.

«Τα πυραυλικά συστήματα “Iskander” θα αναβαθμίσουν τη λειτουργικότητα και τη στρατηγική σημασία της ρωσικής βάσης στην Αρμενία και θα περιλάβουν στη ζώνη προσβολής στόχου τις αμερικανικές αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Τουρκίας. Αν δε γελιέμαι, δύο χρόνια πριν, όταν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για ενδεχόμενη εγκατάσταση στοιχείων αντιπυραυλικού συστήματος στο έδαφος της Τουρκίας, από τη Μόσχα ακούστηκαν προειδοποιήσεις για αντίστοιχη απάντηση μέσω του αρμενικού εδάφους», εξήγησε ο αναλυτής.

Αναφερόμενος στην ανησυχία του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων “Iskander” στην Αρμενία, ο Βίκτωρ Γιακουμπιάν τόνισε ότι το Μπακού μπορεί να μείνει ήσυχο. «Η στρατιωτικο-πολιτική ισορροπία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας δεν έχει θιχθεί, καθώς η Ρωσία δεν τοποθετεί νέα οπλικά συστήματα στο αρμενικό έδαφος λόγω της διαμάχης για το Καραμπάχ. Αυτά προορίζονται για ευρύτερο περιφερειακό παιχνίδι, που θα μπορούσε να αποκαλεστεί “Μεγάλη Μέση Ανατολή”, όπου όλο και πιο πολύ ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη τέτοιων πυραυλικών συστημάτων στην Αρμενία αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα για το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος εκμηδενίζει κάθε προσδοκίες να επιλυθεί το πρόβλημα με βίαιο τρόπο, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό ανησυχεί το Μπακού», συμπέρανε ο αναλυτής.

Όπως μεταδόθηκε παλαιότερα, η αρμενική σύνταξη του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Liberty, επικαλούμενη πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας αυτής ρωσικών πυραυλικών συστημάτων “Iskander-Μ”. Η πηγή σημειώνει ότι στο αρμενικό έδαφος μπορεί να βρίσκονται ήδη μερικά τέτοια συστήματα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Liberty υπενθυμίζει ότι το βεληνεκές του “Iskander-Μ” υπερβαίνει 300 χλμ.

«Οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται από τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα», σημείωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός.
briefingnews.gr