Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σέρβος Στρατηγός Καπίτσιτς: Οι Νοτιοσλάβοι ήθελαν και θέλουν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νοτιοσλάβοι προσπάθησαν να έρθουν σε σύγκρουση με την Ελλάδα, επειδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κατακτήσουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, λέει ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, στρατηγός Γιόβο Καπίτσιτς (Јово Капичић).
Παρά το γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής του, ο Σέρβος στρατηγός υπενθυμίζει, σαφώς, ότι η Γιουγκοσλαβία τροφοδότησε με όπλα και εξοπλισμό τους αγωνιστές του Ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού, αναφέρει χαρακτηριστικά η νοτιοσλαβική τηλεόραση ‘Κανάλ 5’.

Οι δύο βασικοί λόγοι που παρενέβαινε η Γιουγκοσλαβία στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ήταν οι πιέσεις που ασκούσε η Σοβιετική Ένωση αλλά και οι απαιτήσεις των νοτιοσλάβων στα Σκόπια.
«Οι νοτιοσλάβοι των Σκοπίων προσπάθησαν να παρέμβουν  και να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα, γιατί πίστευαν ότι θα καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη και την γύρω από αυτήν περιοχή», λέει ο πρώην  στρατηγός σε συνέντευξή του  στο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων και στο ερώτημα είναι αν η ιδέα αυτή στηρίχθηκε από τα μέλη του Κομμουνισικού Κόμματος των Σκοπίων, ο Καπίτσιτς απαντά:
«Σίγουρα. Υπήρχαν φιλοδοξίες που εκφράζονταν ανοικτά από τα όργανα του κόμματος, αλλά απέφευγαν να το δηλώσουν δημόσια. Θέλουν και τώρα,  αλλά και τότε. Η ιδέα υπήρχε πάντα».
 Αναφερόμενος στις σχέσεις των Σκοπίων με το Βελιγράδι, είπε ότι για να καθησυχάσουν τα μέλη του κόμματος της Νοτιοσλαβίας,  η Γιουγκοσλαβία αποφάσισε να παρέμβει στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, πρώτα με το άνοιγμα των νοσοκομείων  και συνέχισε κατόπιν με μεγαλύτερη παρέμβαση, αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών.
 «Η πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, θεωρούσε ότι η λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα, δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας. Η Δύση, εξάλλου, δεν θα επέτρεπε ποτέ η Ελλάδα να τεθεί υπό την αιγίδα της Σοβιετικής Ένωσης.
 Τα γνωρίζαμε αυτά, αλλά έπρεπε να εμπλακούμε (στον ελληνικό εμφύλιο) λόγω της Σοβιετικής Ένωσης και των Νοτιοσλάβων (που ήθελαν τη Θεσσαλονίκη)», θα πει ο πρώην στρατηγός και στενός συνεργάτης του Τίτο και θα συμπληρώσει ότι όπλα από το πρώην σοβιετικό μπλοκ έφθαναν στην Ελλάδα (για το Δημοκρατικό Στρατό) μέσω της Γιουγκοσλαβίας.
 «Τα όπλα- κυρίως του πεζικού- προέρχονταν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Τσεχία, Ουγγαρία), συγκεντρώνονταν σε ένα παλιό εργοστάσιο, μεταξύ Βελιγραδίου και Πάντσεβο. Συσκευάζονταν  σε κιβώτια από ανθρώπους μας με μεγάλη μυστικότητα και φορτώνονταν  σε φορτηγό και το βράδυ με τη συνοδεία πρακτόρων μας,  της UDBA, μέσω Σκοπίων έφθαναν στην Μπίτολα και από εκεί μεταφέρονταν στα σύνορα για τους Έλληνες», λέει ο Καπίτσιτς.
 Σημειώνει, ακόμη, ότι στη βοήθεια προς το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ήταν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, που έφθαναν με τον ίδιο τρόπο στα ελληνικά σύνορα.
 Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό, η Γιουγκοσλαβία φιλοξένησε περίπου 10 χιλιάδες παιδιά από την Ελλάδα, τα οποία αργότερα έστειλε στις γειτονικές χώρες, όπως στη Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
 «Δεν πιστεύω ότι κάποια από τα παιδιά αυτά παρέμειναν στη Γιουγκοσλαβία», σχολίασε ο 95χρονος Γιόβο Καπίτσιτς.
 

The Hellenic Information Team
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος