Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συρία: Βομβαρδίστηκε η Ελληνορθόδοξη πόλη Μαρντέ από τους φιλότουρκους του FSA

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του φιλότουρκου ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) βομβάρδισαν την Τρίτη την ελληνορθόδοξη πόλη Μαρντέ (Mhardeh ή Maḥardah) στα βόρεια της επαρχίας Χάμα.

Οβίδες των τρομοκρατών χτύπησαν τον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου και κτίρια που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία.

Σύμφωνα με ντόπιους ακτιβιστές, τουλάχιστον δώδεκα κάτοικοι της πόλης τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό, που φαίνεται να είχε στόχο την ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Οι τζιχαντιστές με ανακοίνωσή τους τις προηγούμενες ημέρες είχαν απευθυνθεί στους κατοίκους της Μαρντέ και είχαν προσπαθήσει να τους καθησυχάσουν διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν τους βλέπουν ως εχθρούς τους, τονίζοντας ότι μόνος εχθρός τους είναι η κυβέρνηση.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Αλ Κάιντα, ο φιλότουρκος ισλαμιστικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) βομβαρδίζει την ελληνορθόδοξη πόλη εδώ και ημέρες σε καθημερινή βάση.
Για τους μουσουλμάνους αλλά και τους άλλους Σύρους χριστιανούς, οι ελληνορθόδοξοι αποκαλούνται «ρουμ», δηλαδή Ρωμηοί – Ρωμαίοι ή Μελχίτες, δηλαδή βασιλόφρονες, αφοσιωμένοι στον ανατολικορωμαϊκό (βυζαντινό) θρόνο της Κωνσταντινούπολης.
Αν και η κυβέρνηση Άσαντ θεωρεί τους ελληνορθόδοξους Άραβες και η αλήθεια είναι ότι σχεδόν άπαντες είναι αραβόφωνοι, η ιστορία μαρτυρά ότι είναι πληθυσμοί ελληνικής και ρωμαϊκής καταγωγής.
Οι ελληνορθόδοξοι στη Συρία υπολογίζονται σε 700.000. Κατοικούν στα βόρεια της επαρχίας Χάμα και στη γειτονική παραθαλάσσια Ταρτούς. Ακόμα μισό εκατομμύριο ελληνορθόδοξοι ζούνε στον βόρειο Λίβανο. Αυτός ο ελληνικός θύλακας 1.200.000 με 1.500.000 ανθρώπων, ελληνορθόδοξων αραβόφωνων, αποτελεί ελληνικό πληθυσμό.
Είναι οι λεγόμενοι Antiochian Greek Christians – Ρωμιοί της Αντιοχείας. Επισήμως δεν θεωρούνται ελληνική ομογένεια, αν και είναι. Σημειώνεται ότι πριν ανασταλεί η λειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, τον Ιούλιο 2012, για λόγους ασφαλείας, χιλιάδες ελληνορθόδοξοι είχαν καταθέσει αιτήσεις ζητώντας να τους δοθούν ελληνικά διαβατήρια.

Πηγή: tribune.gr