Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Τα άντρα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Αποτελούν κέντρα στρατολόγησης των βομβιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις των τελευταίων ετών σε
 Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και τροφοδοτούν με μαχητές το ISIS

Η φτώχεια, η ανεργία και η περιθωριοποίηση μετατρέπουν γειτονιές στην Ευρώπη σε άντρα των τζιχαντιστών.
Στις περιοχές αυτές, ο ισλαμικός νόμος της σαρία αντικαθιστά όλο και περισσότερο τους νόμους του κράτους. Αποτελούν κέντρα στρατολόγησης των βομβιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις των τελευταίων ετών σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και αλλού καθώς και τροφοδότες μαχητών του ISIS.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο Χαλίντ Μασούντ, που πραγματοποίησε την πρόσφατη επίθεση στο Ουεστμίνστερ, ζούσε στο Μπέρμιγχαμ, την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Βρετανία. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπου ζουν 234.000 μουσουλμάνοι, έχει την αμφιλεγόμενη τιμή να αποτελεί τη γενέτειρα του πρώτου βομβιστή αυτοκτονίας στη Βρετανία, την πόλη όπου κυοφορήθηκε η πρώτη επίθεση της Αλ Κάιντα στη χώρα και τον τόπο κατοικίας ενός από τους χρηματοδότες της 11ης Σεπτεμβρίου. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι 10% όλων των Βρετανών που έχουν καταδικαστεί για ισλαμιστική τρομοκρατία προέρχονται από μόλις πέντε γειτονιές του Μπέρμιγχαμ (Σπρίνγκφιλντ, Σπαρκμπρούκ, Χοτζ Χιλ, Ουόσγουντ Χιθ και Μπόρντσλεϊ Γκριν).  

Οι ρίζες του τζιχάντ εντοπίζονται στους κατοίκους του Μπέρμιγχαμ με καταγωγή από το Κασμίρ οι οποίοι πήγαν στο Πακιστάν για να εκπαιδευτούν προκειμένου να πολεμήσουν τους Ινδούς. Πολλοί από αυτούς διοχετεύτηκαν στη συνέχεια στην Αλ Κάιντα και στον ISIS. Η στρατολόγηση επεκτάθηκε και σε άλλες εθνικότητες, με τελευταίους τους Σομαλούς, και συνεχίζεται μέσω ακραίων ιμάμηδων στα τζαμιά της πόλης αλλά και στα σχολεία - το Μπέρμιγχαμ ήταν η έδρα της συνωμοσίας «Δούρειος Ιππος» σύμφωνα με την οποία ισλαμιστές είχαν οργανώσει τη διείσδυση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την κατάληψή του.  

ΓΑΛΛΙΑ

Από το Λινέλ, μια γραφική κωμόπολη 25.700 κατοίκων στο Λανγκντόκ της Νότιας Γαλλίας, κατάγεται το 10% του συνολικού αριθμού των Γάλλων που σκοτώθηκαν πολεμώντας στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία. Ενας από αυτούς, ο Ραφαέλ Αμάρ, γιος εβραίου μηχανικού που μεγάλωσε σε εύπορο σπίτι με πισίνα, ασπάστηκε το Ισλάμ και σκοτώθηκε στα 22 του σε μάχη στην Ανατολική Συρία.

«Πρωτεύουσα» όμως του τζιχάντ στη Γαλλία θεωρείται το Σεν-Σεντ-Ντενί, βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού όπου η ισλαμική σαρία αντικαθιστά σιγά-σιγά το γαλλικό Δίκαιο. Εχει από τα υψηλότερα ποσοστά μουσουλμάνων στη Γαλλία (600.000, κυρίως από τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, επί συνόλου 1,4 εκατ. κατοίκων). Στο Σεν-Σεντ-Ντενί, που είναι γνωστό ως «93» από τα δύο πρώτα ψηφία του ταχυδρομικού του κώδικα, άνω του 40% των νέων είναι άνεργοι. Στο προάστιο αυτό πραγματοποίησαν επιχειρήσεις οι γαλλικές αρχές ασφαλείας μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Μπατακλάν και αλλού στο Παρίσι, και από εκεί κατάγονται πολλοί Γάλλοι που πολεμούν στο πλευρό του ISIS.

Εκθεση-σταθμός του Ζιλ Κεπέλ, κορυφαίου ειδικού στο Ισλάμ στη Γαλλία, είχε καταλήξει ήδη από το 2011 ότι το Σεν-Σεντ-Ντενί και άλλα προάστια του Παρισιού μετατρέπονται σε «χωριστές ισλαμικές κοινωνίες» αποκομμένες από το γαλλικό κράτος και ότι το πρόβλημα επιδεινώνουν οι ακραίοι ιμάμηδες.  

ΒΕΛΓΙΟ

Το Μολενμπέκ, προάστιο των Βρυξελλών, θεωρείται το «επίκεντρο» του τζιχάντ στην Ευρώπη καθώς 14 άτομα με ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ή σε εκείνες στο Βέλγιο κατάγονταν ή ζούσαν εκεί. Στο Μολενμπέκ κρύφτηκε ο Σαλέχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικών επιζών από τους τρομοκράτες του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, εκεί είχε ζήσει ο εγκέφαλος των επιθέσεων αυτών Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Είναι η δεύτερη φτωχότερη περιοχή του Βελγίου και η ανεργία των νέων φθάνει το 36%.

Το Μολενμπέκ δεν είναι νεοφερμένο στον τζιχάντ. Αποτελούσε τον τόπο κατοικίας ενός από τους βομβιστές της Μαδρίτης το 2004, του Γάλλου που σκότωσε τέσσερις στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών το 2014 και του Μαροκινού που άνοιξε πυρ σε τρένο που πήγαινε από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2015.
Αλλα κέντρα του τζιχάντ στη χώρα είναι το Σαερμπέκ (έτερο προάστιο των Βρυξελλών) και η πόλη Βερβιέ στο γαλλόφωνο Βέλγιο, κάποτε «παγκόσμια πρωτεύουσα του μαλλιού» και σήμερα από τις φτωχότερες βελγικές πόλεις.
Το Βέλγιο έχει στείλει τους περισσότερους τζιχαντιστές στη Συρία αναλογικά με τον πληθυσμό του. Η 11η Σεπτεμβρίου είχε βελγικό πρόλογο καθώς εκεί σκοτώθηκε από βομβιστές αυτοκτονίας ο Αχμάντ Σαχ Μασούντ, αρχηγός της συμμαχίας που πολεμούσε τους Ταλιμπάν, δύο μέρες πριν από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ      

Ο αριθμός των σαλαφιστών (ακραίο παρακλάδι του Ισλάμ) στη Γερμανία αυξήθηκε απότομα τελευταίως, ξεπερνώντας τους 8.000. Τους περισσότερους ακραίους έχουν η γειτονιά Νόικελν του Βερολίνου, η πόλη Ντούισμπουργκ (με πιο προβληματική τη γειτονιά Μάρξλοχ) και άλλες περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Ενας από τους διασημότερους σαλαφιστές ιεροκήρυκες, ο Πιερ Φόγκελ, πρώην μποξέρ που ασπάστηκε το Ισλάμ, συμβουλεύει τους οπαδούς του να στρατολογούν ανάμεσα στους νεοφερμένους πρόσφυγες: να πηγαίνουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ζητώντας να εργασθούν ως εθελοντές και, αν αυτό δεν πετύχει, να αναζητούν πρόσφυγες στα γειτονικά τζαμιά.  

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τζιχαντιστών (αναλογικά με τον πληθυσμό της) με κορυφαίο το Γκέτενμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη όπου στρατολογούνται οι περισσότεροι. Με πληθυσμό λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο, έχει στείλει τουλάχιστον 100 άνδρες και γυναίκες στις τάξεις του ISIS. Το ένα τρίτο του πληθυσμού κατάγεται από άλλες χώρες ενώ στο ανατολικό προάστιο Ανγκερεντ, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 70%. Ισλαμιστές κυκλοφορούν στους δρόμους και κάνουν παρατήρηση στις γυναίκες για το ντύσιμό τους ή αν τις δουν να πηγαίνουν σε πάρτι και μπαρ. Τα δύο τρίτα των παιδιών εγκαταλείπουν το σχολείο στα 15 και η ανεργία είναι 11% (υψηλή για Σουηδία). Το τζαμί Μπελβί, στις παρυφές του Γκέτενμποργκ, θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ το επισκέφθηκε και ο πνευματικός αρχηγός της σομαλικής Αλ Σαμπάμπ, Χασάν Χουσεΐν, το 2009.

ΚΟΣΟΒΟ

Το Κάτσανικ, κωμόπολη 30.000 κατοίκων του Κοσόβου, θεωρείται «πρωτεύουσα» του τζιχάντ στα Βαλκάνια. Εχει στείλει 24 άνδρες να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS και είναι γενέτειρα του στρατολογητή Λαβντρίμ Μουχατζέρι που ανεβάζει φωτογραφίες του στο Facebook να αποκεφαλίζει «εχθρούς» του ISIS. Οι Αρχές υπολογίζουν ότι συνολικά 300 Κοσοβάροι έχουν ακολουθήσει τα ίχνη του Μουχατζέρι.

Το Κόσοβο κατέχει τα πρωτεία πολεμιστών του ISIS στα Βαλκάνια και ακολουθούν η Αλβανία (τουλάχιστον 200) και η Βοσνία (τουλάχιστον 160). Δεν είναι σαφές γιατί «διακρίθηκε» το Κάτσανικ. Ενδεχομένως επειδή βρίσκεται κοντά στα σύνορα με πΓΔΜ όπου λέγεται ότι οι ακραίοι ιμάμηδες δρουν ανεξέλεγκτοι ή λόγω της ανεργίας που φθάνει το 60%