Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Στο εδώλιο ο μεγιστάνας των media

O επίτιμος πρόεδρος του τουρκικού ομίλου επιχειρήσεων Dogan Holding* κλήθηκε σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου σχετικά με κατηγορίες για λαθρεμπόριο καυσίμων,

μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet» που ανήκει στον όμιλο Dogan.

Ο Αϊντίν Ντογκάν, 80 ετών, ο οποίος ίδρυσε και διηύθυνε έως το 2010 αυτόν τον όμιλο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τον τομέα των μέσων ενημέρωσης μέχρι εκείνον των καυσίμων, είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία του τουρκικού κατεστημένου που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και είχε στο παρελθόν τεταμένες σχέσεις με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP που έχει ισλαμιστικές καταβολές.


Ο όμιλός του έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων πριν από μια δεκαετία και ο Ντογκάν και ο 64χρονος Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Αυτή είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Ντογκάν καλείται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης και δεν του επιτρέπεται να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του.

Οι Ντογκάν και Οζιντσέ αρνούνται ότι διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.
Αϊντίν Ντογκάν
Αϊντίν Ντογκάν Ερσίν Οζιντσέ
Ερσίν Οζιντσέ


Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να παρευρίσκεται ο Ντογκάν στην επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στο πλαίσιο της οποίας δικάζονται 47 κατηγορούμενοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η εκδικαζόμενη υπόθεση αφορά την περίοδο 2001-2008, όταν ο όμιλος Dogan Holding και η Isbank κατείχαν μερίδια στην Petrol Ofisi, τη μεγαλύτερη αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης στην Τουρκία. Η Petrol Ofisi κατηγορείται ότι απέφευγε να καταβάλλει τελωνειακούς δασμούςΗ εφημερίδα Hurriyet του ομίλου Dogan είχε δεχθεί πυρά για ένα δημοσίευμά της στις 25 Φεβρουαρίου στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη των ενόπλων δυνάμεων πριν άρει την απαγόρευση της μαντίλας στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος υπονοούσε πως υφίσταται διαφωνία ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση και επικρίθηκε χθες Τρίτη από τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα να σημειώσουν μεγάλη πτώση οι μετοχές της Hurriyet και του Dogan Holding.

Οι μετοχές σημείωσαν περαιτέρω πτώση σήμερα, του Dogan 4,2% και της Hurriyet 1,4%.


Η εκδικαζόμενη υπόθεση αφορά την περίοδο 2001-2008, όταν ο όμιλος Dogan Holding και η Isbank κατείχαν μερίδια στην Petrol Ofisi, τη μεγαλύτερη αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης στην Τουρκία, την οποία τώρα ελέγχει η αυστριακή OMV. Η Petrol Ofisi κατηγορείται ότι απέφευγε να καταβάλλει τελωνειακούς δασμούς.

Ο Αϊντίν Ντογκάν έχει απορρίψει την υπόθεση του λαθρεμπορίου καυσίμων υποστηρίζοντας πως στερείται τόσο λογικής όσο και νομικής βάσης.

* Στα χέρια του ομίλου Dogan και της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου πέρασε πρόσφατα το ξενοδοχείο Χίλτον


Διαβάστε επίσης:
http://www.zougla.gr/kosmos/article/sto-edolio-o-megistanas-ton-media