Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Ανορθόδοξος πόλεμος στις ρωσικές πρεσβείες

Περίεργοι θάνατοι έξι Ρώσων διπλωματών
Δολοφονίες, καρδιακά επεισόδια, «περίεργες» ξαφνικές ασθένειες και ανεξακρίβωτα αίτια θανάτου θα μπορούσαν να αποτελούν βασικά συστατικά της πλοκής ενός ιντριγκαδόρικου αστυνομικού μυθιστορήματος,
τοποθετώντας όμως στο επίκεντρό του και έξι διπλωμάτες, τότε θα είχαμε σίγουρα ένα best seller.
 Ομως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τους έξι Ρώσους διπλωμάτες που έχουν αποβιώσει μέσα στις τελευταίες 60 ημέρες, βάζοντας ο καθένας με τον θάνατό του ένα λιθαράκι σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τα όρια της σύμπτωσης ή της συνωμοσίας.
Ολοι, πλην ενός, ενώ υπηρετούσαν εκτός ρωσικού εδάφους. Τον «χορό» των τραγικών απωλειών και της συνωμοσιολογίας άνοιξε ο θάνατος από πυροβολισμό σε έκθεση φωτογραφίας του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ στις 19 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Το όπλο
Την ίδια μέρα στο διαμέρισμά του στη Μόσχα ένας άλλος διπλωμάτης βρέθηκε νεκρός. Το όπλο που έκοψε το νήμα της ζωής του Πίτερ Πολσίκοφ βρέθηκε στο μπάνιο. Λίγες ημέρες αργότερα ο πρώην αρχηγός της KGB Ολεγκ Εροβίνκιν, ύποπτος για τις διασυνδέσεις του με τις ΗΠΑ, βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του και η αιτία θανάτου του παρέμεινε «άγνωστη».

Στις 9 Ιανουαρίου ο πρόξενος Αντρέι Μαλάνιν βρέθηκε νεκρός στην οικία του στην Αθήνα. Οι Αρχές λένε ότι το διαμέρισμα, που βρίσκεται σε ισχυρά φυλασσόμενη περιοχή, δεν φέρει σημάδια διάρρηξης. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα ο Βιτάλι Τσούρκιν, ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης έπειτα από έμφραγμα, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στην Ινδία Αλεξάντρ Καντάκιν άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από «σύντομη ασθένεια».