Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Προβλέπεται μακελειό στην Συρία όποιος περάσει τις κόκκινες γραμμές(Vid)

ΣΥΡΙΑ: Αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S αποκτά η Συρία από τη Ρωσία
Την ενίσχυση της αντιαεροπορικής ικανότητας του Συριακού Στρατού επιδιώκει η Μόσχα.
Κατόπιν σχετικής απόφασης και με ταχείς ρυθμούς αναμένεται να ενισχυθεί ο Συριακός Στρατός με αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς τύπου Pantsir-S από τη Ρωσία. Τα συστήματα βρίσκονται σε αποθήκευση από το 2013.
 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το σχετικό συμβόλαιο είχε υπογραφεί το 2006, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2008, αλλά το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων της Συρίας και ουσιαστικά διακόπηκε το 2013. Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας η Μόσχα θα παραδώσει στη Δαμασκό τα υπόλοιπα συστήματα χωρίς επιπλέον επιβάρυνσης.
 
Η απόφαση της Μόσχας πάρθηκε κατόπιν δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.
 

Ο αριθμός των υπό παράδοση συστημάτων δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 συστήματα, συν επιχειρησιακούς σταθμούς διοίκησης και ελέγχου και ραντάρ. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η Συρία είχε παραλάβει μέχρι το 2008 περί τα 40 συστήματα και 700 βλήματα. Κάθε σύστημα φέρει 12 αντιαεροπορικά βλήματα μέγιστου βεληνεκούς 20 χιλιομέτρων και δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων.