Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Μελέτη-σοκ της ΒofA και του The Mises Ιnstitute: «Για να επανεκκινήσει η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται να προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος»!

Με τον τίτλο «Μήπως ήρθε η ώρα για ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο»
τιτλοφορείται κοινή μελέτη για το παγκόσμιο χρέος της Bank of America (BofA), και του The Mises institute,
η οποία εντοιπίζει μεγάλες ομοιότητες στην τρέχουσα οικονομική περίδο,
με εκείνη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "Για να επανεκκινήσει η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται να προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος"!
 
Από δύο ενδιαφέροντα γραφήματα που παρουσιάζουν Mses institute και BofA, προκύπτει ότι βασικοί δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σε επίπεδα που προσομοιάζουν με την περίοδο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου:
 
Οι επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ ενώ και η πορεία του παγκόσμιου χρέους είναι τραγική.Το χρέος όλων των χωρών του πλανήτη έχει φτάσει σχεδόν τα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια! 
 
Βέβαια σε σχέση με το παρελθόν όλοι κατανοούν την σχέση χρέους και ελλειμμάτων της οικονομίας.
 
Στελέχη του The Mises Institute τονίζουν ότι είμαστε μάρτυρες της πιο φοβερής εξέλιξης στην ιστορία της ανθρωπότητας: Της παρακμής του δυτικού πολιτισμού.
 
Πριν τον Β'ΠΠ η παγκόσμια οικονομία προσομοίαζε με την τρέχουσα και την εξέλιξη την γνωρίζουν όλοι.
 
Με βάση το γράφημα της μελέτης που δείχνει την ιστορική εξέλιξη του χρέους από το 1880 εξάγεται το συμπέρασμα ότι με το ξέσπασμα του Β'ΠΠ οι ανεπτυγμένες οικονομίες δέχθηκαν το πιο μεγάλο σοκ ακολούθησε συνολικά ο κόσμος αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες είχαν επίδραση μικρότερη από οικονομικές κρίσεις που ακολούθησαν δεκαετίες αργότερα.
 
Επίσης το γράφημα στην μελέτη της Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι οι επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ βρίσκονται στα επίπεδα του 1948 με τάσεις πτωτικές 
 
"Το σημαντικό στοιχείο από ένας πόλεμος, από την μακροοικονομική άποψη, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κίνητρο" αναφέρεται στην μελέτη της Bank of America Merrill Lynch
 
ΓΡΑΦ
ΓΡΑΦΗΜ1
 
Γεγονός είναι ότι ο πλανήτης μοιάζει και πάλι, 26 χρόνια μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την πτώση του κομμουνιστικού μπλοκ, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...
 
Τεκτονικές γεωπολιτικές μεταβολές έχουν αρχίσει να συμβαίνουν με πιο χαρακτηριστική μέχρι στιγμής αυτή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέλιξη περισσότερο με γεωπολιτικό, παρά με οικονομικό χαρακτήρα και αυτό θα φανεί στην πορεία όταν θα αρχίσει να μετασχηματίζεται το «αμερικανικό» μπλοκ στην Ευρώπη με μέλη εντός και εκτός της ΕΕ, απέναντι στο γερμανικό μπλοκ.
 
Αυτή τη φορά ίσως δούμε και σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά την Ελλάδα και την θέση της στην ΕΕ. Η χώρα μπορεί να είναι οικονομικά πτωχευμένη, αλλά γεωπολιτικά διατηρεί μια υπεραξία που την καθιστά πολύτιμη στον αμερικανικό σχεδιασμό, αλλά και στην ρωσική επιθυμία να διευρύνει τους θαλάσσιους διαδρόμους στο Αιγαίο. 
 
Από πού πηγάζει όλη αυτή η παγκόσμια νευρικότητα; Από την οικονομία, όπως έγραφε και το PRONEWS στο τεύχος Ιουλίου. Ο πλανήτης βιώνει μια βαθιά, υπόγεια, αλλά τεράστια οικονομική κρίση, η οποία μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτή, αλλά είναι εδώ και απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα. 
 
Και μπορεί οι ΗΠΑ που είναι και οι πλέον χρεωμένες με 16 τρισ. δολάρια να μπορούν να… τυπώνουν χαρτονομίσματα, όπως λέει ο αστικός μύθος, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες χώρες. Η Βραζιλία έχει ουσιαστικά πτωχεύσει. 
 
Η Κίνα, που κατέχει ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού χρέους, γνωρίζει μια τεράστια οικονομική κρίση που αποτυπώθηκε στην εξαμηνιαία κατάρρευση πέρυσι των κινεζικών χρηματιστηρίων.
 
Η Ιταλία είναι επιβαρυμένη με άνω των 2 τρισ. δολαρίων χρέος, ενώ το χρέος της Ιαπωνίας είναι σχεδόν 100.000 δολάρια κατά κεφαλήν! 
 
Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, έχει φέρει σε δύσκολη θέση χώρες όπως η Σαουδική Αραβία που έφτασε στο σημείο να αρχίσει να δανείζεται (!), όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμα και την Ρωσία που χωρίς να χρωστά «βουνά» δολαρίων, εντούτοις ο συνδυασμός πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την «ανταλλαγή εμπάργκο» με την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει κάθετη αύξηση του κόστους ζωής των Ρώσων πολιτών και μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Και αν δεν ήταν πειθαρχημένοι και «μαθημένοι στα δύσκολα» οι Ρώσοι πολίτες, σίγουρα ακόμα και η εμπνευσμένη ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν θα γνώριζε την αμφισβήτηση.
 
Εν πάση περιπτώσει με αυτό το χρέος, οι χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα ένα “delete” και εν συνεχεία ένα “restart” και αυτό το ξέρουν όλοι και το συζητούν. Το κακό είναι ότι “delete” σε χρέη τέτοιας έκτασης, μπορούν να γίνουν μόνο με έναν τρόπο και αυτό επίσης το γνωρίζουν όλοι, δηλαδή με έναν πόλεμο! Με μια ευρείας έκτασης πολεμική σύγκρουση!