Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Mην προτρέχουμε και μην ζητωκραυγάζουμε χωρίς λόγο...η ιστορία για τους συμμάχους μας λέει άλλα!

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα
Μεγάλο σάλο έχει προκαλέσει μια συνέντευξη στο CNN του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.Στολτενμπερκ,
ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντιδρά όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριό τους χώρο,
 όπως δηλαδή έκανε η Τουρκία όταν κατέρριπτε το ρωσικό αεροσκάφος, εκείνος απάντησε αρνητικά, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αλλά τελεί, λόγω χρεοκοπίας, υπό κηδεμονία! Και επομένως δεν έχει αυτό το δικαίωμα το οποίο έχει μόνο η Γερμανία!
Μετά την προκλητική και απαράδεκτη αυτή δήλωση του κυρίου Γ.Γ., δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την  ειλικρίνεια των προθέσεων και την αποτελεσματικότητα των προσφερομένων υπηρεσιών του ΝΑΤΟ προς αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που αναλαμβάνει με τις ευλογίες της κας Μερκελ και της Τουρκίας!
Αλήθεια, γιατί να ελπίζουμε ότι οι νατοϊκές δυνάμεις που αγκυροβολούν στο Αρχιπέλαγος, έρχονται για να εμποδίσουν τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και δεν έρχονται στο Αιγαίο για άλλους λόγους που σχετίζονται με τα όσα συμβαίνουν στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν; Το ΝΑΤΟ λοιπόν, όπως φαίνεται, αντί να αφαιρεί, προσθέτει προβλήματα και δεν θα βοηθήσει στη λύση του προσφυγικού!
Γιατί αν υποθέσουμε ότι ένα νατοϊκό σκάφος εντοπίζει σε κάποιο σημείο μια βάρκα με πρόσφυγες, τι θα κάνει; Θα ....πνίξει τους πρόσφυγες, αν ο δουλέμπορος δεν υπακούσει στη διαταγή αρνούμενος να επιστρέψει στην Τουρκία; Ακόμα, αν εντοπισθεί σε ένα άλλο σημείο. π.χ. σε ένα από τα 16 ελληνικά νησιά, τα οποία παράνομα διεκδικεί η Τουρκία, ποιον θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ, προκειμένου να επέμβει; Την Ελλάδα ή την Τουρκία; Αυτά και πολλά αλλά είναι τα προβλήματα τα οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν μπορεί να επιλύσει το ΝΑΤΟ! και όπως φαίνεται θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι το προσφυγικό η πρώτη προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ! Αυτό προκύπτει και από την απαράδεκτη δήλωση του κυρίου Γ.Γ. ο οποίος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα προσβλητικά και υβριστικά λόγια εκτόξευσε εναντίον της χώρας μας! Η θεσμική του θέση δεν του επιτρέπει να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα  σε ολόκληρη τη Συμμαχία!!!
Ηλίας Μαλεβίτης  - Δικηγόρος, πρ. Βουλευτής