Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Ερντογάν βλέπει τζαμιά αλλα εμείς αρχαία Ελλάδα απο τα παράλια μέχρι τα βάθη της Τουρκίας

Προκλητικός Ερντογάν: Τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο ήταν δικά μας, γιατί ενοχλούνται;
Ανείπωτα και παράφορα προκλητικός για μία ακόμη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου.
Μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε πως ότι τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού. 
«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», αναρωτήθηκε.  
«Οσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Η δήλωση Ερντογάν είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923. Η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο Τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης.
Και αυτό γιατί η Αγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέση στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής. Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν.