Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Στρατολόγοι του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην Ελλάδα

Αναφορές για κινήσεις ύποπτων ατόμων που διαθέτουν διαβατήρια Συρίας καταφθάνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που είναι επιφορτισμένες με την πρόληψη και την αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τουλάχιστον πέντε ατόμων τα οποία φέρεται να σχετίζονται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Σε πληροφοριακά δελτία της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται λόγος για κινήσεις πέντε υπηκόων Συρίας που έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια από και προς την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πέντε ύποπτοι φέρεται να έχουν επισκεφθεί κέντρα μεταναστών. Οι επικεφαλής των μυστικών ερευνών φέρεται να έχουν ταυτοποιήσει τους πέντε Σύρους και εμφανίζονται να έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Συνδυαζόμενα στοιχεία, πληροφορίες και ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι αξιωματικοί συνηγορούν στο ότι πρόκειται για στρατολόγους του ISIS, οι οποίοι επιχειρούν να διακρίνουν σημάδια «ριζοσπαστικοποίησης» στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Συνδυαζόμενα στοιχεία, πληροφορίες και ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι αξιωματικοί συνηγορούν στο ότι πρόκειται για στρατολόγους του ISIS, οι οποίοι επιχειρούν να διακρίνουν σημάδια «ριζοσπαστικοποίησης» στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την απόγνωση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και θα έκαναν τα πάντα για να φύγουν από τους καταυλισμούς με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Σαφώς ερευνάται και το σενάριο να έχουν παρεισφρήσει μαχητές του ISIS μέσω της προσφυγικής κρίσης. Οι αναλυτές και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η χώρα μας δεν αποτελεί στόχο των τζιχαντιστών και οι όποιες ενέργειες ακραίων, «ριζοσπαστικοποιημένων» στοιχείων γίνονται για να επιτευχθεί ο στόχος του Ισλαμικού Χαλιφάτου, που δεν είναι άλλος από το να μεταβούν όσο το δυνατόν περισσότεροι «μαχητές» σε κεντρικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Το σενάριο που εξετάζει όμως η ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτό της «στρατολόγησης» νέων ατόμων που ίσως να «ριζοσπαστικοποιήθηκαν» το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το κλείσιμο των συνόρων, η ύψωση φραχτών, η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και η «στοχοποίηση» προσφύγων και μεταναστών από Ευρωπαίους πολίτες ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί από τους στρατολόγους του ISIS.
Οι Αχμάντ Αλμοχαμάντ και Μαχμούντ Αλμαχμόντ που πέρασαν από τη Λέρο πριν πραγματοποιήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία...
Οι Αχμάντ Αλμοχαμάντ και Μαχμούντ Αλμαχμόντ που πέρασαν από τη Λέρο πριν πραγματοποιήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία...

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τους πέντε Σύρους, τα οποία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Τις προθέσεις των ατόμων αυτών φαίνεται πως τις έχουν «ερμηνεύσει», ωστόσο, δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο περνούν τα σύνορα. Τα ίχνη των πέντε «στρατολόγων» έχουν εντοπιστεί στη Βουλγαρία, χώρα που φαίνεται να αποτελεί και το σημείο εξόδου από την Ελλάδα.

Σε φωτογραφικά ντοκουμέντα που απέκτησαν οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. εικονίζονται ορισμένοι εξ αυτών στη Βουλγαρία και μερικές ημέρες αργότερα να ποζάρουν στις Βρυξέλλες. «Έχουμε φωτογραφίες των ατόμων αυτών στη Βουλγαρία, στις οποίες συνοδεύονται με ομοεθνείς τους. Η ίδια σύνθεση ατόμων εμφανίζεται δύο με τρεις ημέρες μετά στο Βέλγιο και σε άλλες περιπτώσεις στην Αυστρία, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιον τρόπο αποφεύγουν τους ελέγχους των υπολοίπων μελών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γεγονός ότι μπορούν να κινούνται με ευκολία μάς προκαλεί έκπληξη», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Θεωρείται βέβαιο από τις Αρχές ότι «εξυπηρετούνται» με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια από ομάδα που εδρεύει στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να αποφεύγουν ελέγχους.

Προετοιμασία

«Είναι γνωστό ότι λειτουργούν δεκάδες εργαστήρια πλαστών διαβατηρίων, υψηλών προδιαγραφών, στην Αθήνα και την περιφέρεια. Είναι προφανές ότι όταν οι στρατολόγοι έρχονται στην Ελλάδα, είναι προετοιμασμένοι και έχουν κάνει νωρίτερα τις επαφές τους», εξηγεί η ίδια πηγή. Οι πέντε Σύροι, φερόμενοι ως «στρατολόγοι», έχουν πραγματοποιήσει επαφές με ομοεθνείς τους που φιλοξενούνται είτε σε προσφυγικά camps είτε διαμένουν σε σπίτια.

Οι πληροφορίες για τις κινήσεις ύποπτων Σύρων που φέρεται να σχετίζονται με το ISIS συνδέονται με την άφιξη των 200 αξιωματικών της Ειδικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Europol στη χώρα μας. Αντικείμενό τους είναι οι δευτερογενείς έλεγχοι των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης, με στόχο τον εντοπισμό των ακραίων στοιχείων ή ακόμα και μαχητών του ISIS. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, εφαρμόζουν μεθόδους των βρετανικών Αρχών ώστε να σταματήσουν πιθανούς τζιχαντιστές που επιχειρούν να παρεισφρήσουν στην Ευρώπη. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol συνιστούν την task force.

Ο Ρομπ Γουέινραϊτ έχει προειδοποιήσει και για τουλάχιστον 5.000 μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου που διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και περί τους 2.000 εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στις χώρες τους ως «πιόνια» νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. «Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ενωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια», έχει δηλώσει.

Ο «πυρήνας της Αθήνας» και οι βόμβες στο Παρίσι


Η παρουσία μαχητών του ISIS στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα από την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στο Παγκράτι, τον Ιανουάριο του 2015. Ο επονομαζόμενος «πυρήνας της Αθήνας» είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση και στον σχεδιασμό των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, για τους οποίους αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι επρόκειτο για «στρατολόγους» του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Εξάλλου, όπως έχει αποδειχθεί, από την Ελλάδα πέρασαν με τις προσφυγικές ροές, τουλάχιστον 4 τζιχαντιστές που είχαν συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, είχε δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των Αχμάντ Αλμοχαμάντ και Μαχμούντ Αλμαχμόντ που είχαν περάσει από τη Λέρο, πριν πραγματοποιήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Σταντ Ντε Φρανς του Παρισιού.
Η έκθεση

​Για τους «στρατολόγους» του το Ισλαμικό Χαλιφάτου διαθέτει μεγάλα κονδύλια που καλύπτουν την εκπαίδευση των νέων μελών, την επιθετική στρατολόγηση μέσω μηνιαίων μισθών προσφερόμενα στα ίδια τα μέλη αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στις οικογένειές τους, που είτε βρίσκονται στην Ευρώπη είτε στη Συρία
Για την υλοποίηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν «τοπικές» στρατολογήσεις ατόμων, όπως αναφέρει έκθεση της Europol για το 2016. «Στο άμεσο μέλλον είναι πιθανό να επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις, με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, γίνεται ειδική αναφορά για «μεγάλο και άμεσο κίνδυνο», που θα συνεχίσει να πλανάται για αρκετό καιρό πάνω από την Ευρώπη, η πιθανότητα να επιχειρηθεί από το ISIS η εκμετάλλευση των Σύρων προσφύγων (κυρίως Σουνιτών) που την παρούσα χρονική στιγμή είναι διεσπαρμένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την έκθεση, η συγκεκριμένη μουσουλμανική κοινότητα προσφύγων είναι η πλέον «ευάλωτη» να δεχθεί επιθετική στρατολόγηση από τους τζιχαντιστές, με σκοπό τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Για τους «στρατολόγους» του το Ισλαμικό Χαλιφάτου διαθέτει μεγάλα κονδύλια που καλύπτουν την εκπαίδευση των νέων μελών, την επιθετική στρατολόγηση μέσω μηνιαίων μισθών προσφερόμενα στα ίδια τα μέλη αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στις οικογένειές τους, που είτε βρίσκονται στην Ευρώπη είτε στη Συρία.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής